Mare de Déu del Remei (2) - Mare de Deú del Remei de Casas del Señor - MONÒVER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5309)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 50
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1973
Descripció Ens trobem davant d'una campana característicament industrial, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu les inscripcions són incises. En primer lloc compta amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament trobem les següents inscripcions: "NUESTRA SEÑORA DEL REMEDIO / CASAS DEL SEÑOR - MONOVAR / AÑO 1973". En ella indica la advocació a la que està dedicada, el lloc on es troba ubicada i la data de fosa.
Terç (T) (3 cordons)
(4 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "NUESTRA SEÑORA DEL REMEDIO / CASAS DEL SEÑOR - MONOVAR / AÑO 1973"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja fusta
Estat anterior Comptava amb truja de ferro, instal·lada per la casa Manclús.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Com hem indicat ens trobem davant d'una campana industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Aquest va ser un procediment habitual d'algunes foneries a l'hora de fondre campanes, preparant el motle sense afegir cap inscripció (apart de les de la marca de fàbrica). Aquestes eren afegides després, incidint a la superfície del bronze.

En aquest cas, es va adquirir aquesta campana en l'any 1973. Les inscripcions indiquen que està dedicada a la titular del temple parroquial, la Mare de Déu del Remei. Va ser fosa junt a la Campana de les Hores als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.

L'any 2003 va ser baixada de la torre per restaurar-la als tallers de 2001 Técnica y Artesanía. El bronze es va netejar per fins i fora, canviant la truja per altra de fusta, feta seguint els models de l'altra campana. Finalment la campana va tornar a la torre i quedà mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la restauració de la campana] (02-04-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-12-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF