Mare de Déu del Rosari (1) - Parròquia de Santa Maria la Major - RIOLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5345)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 39
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 68
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1926
Descripció Al terç es localitza la següent inscripció: "VIRGEN DEL ROSARIO RUEGA POR NOSOTROS AÑO 1926". Aquesta és una senzilla invocació que deriva de les Letanies dels Sants, oració especial que utilitza l'Església en determinades celebracions litúrgiques i en la que a cada aclamació a un sant es respon amb la expresió: "prega per nosaltres". Finalment indica el any en que es va fondre. Al mig trovem la marca de fàbrica: ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO /VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
"VIRGEN DEL ROSARIO RUEGA POR NOSOTROS AÑO 1926."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Sagrat Cor de Maria amb el punyal dels Dolors)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO /VALENCIA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Per l'altura a la que es trova seria voltejada a mans des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que mitjançant una llarga corda unida al batall la repicarien des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes La campana toca de forma automática, tant repics com els vols.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Posiblement tinguera ballesta i una corda al batall per a tocar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Fins la seua restauració estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell i instal·lada amb una truja de ferro de la Casa ROSES.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. El batal ha estat substituït per un de ferro dolç, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions Va ser fosa als tallers dels Hnos. Roses de València en 1926, sent beneïda i pujada a la torre. En 1961 la truja de fusta va ser substituïda per una de ferro per la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, sent posteriorment mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. En 2003 es va realitzar la seua restauració, baixant la campana de la torre per traslladar-la als tallers d'ELECTRORECAMP S. L. on va ser netejada a més de reposar la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Aquests treballs es van realitzar amb una subvenció de la Diputació de València per restaurar el conjunt de campanes i el rellotge amb un cost de 30.000€.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-05-2015
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 61 Visitants: 61 Usuaris: 0