Sant Vicent (2) - Parròquia de Santa Maria la Major - RIOLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5346)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 49
Vora 6
Pes aproximat 131
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1801
Descripció Compta la campana amb la següent inscripció al terç, escrita en llatí: "# SANCTEVINCENTI ORAPRONOBIS # ANO # 1801", que correctament escrita seria: "# SANCTE VICENTI ORA PRO NOBIS # ANNO # 1801" i que podem traduir com: "SANT VICENT PREGA PER NOSALTRES ANY 1801". Aquesta és una senzilla advocació derivada de la denominada Litanie Sanctorum o Letanies dels Sants, emprada en algunes celebracions litúrgiques per tal de demanar la intercesió dels sants i en la que proclamat el nom del sant es respon: "prega per nosaltes". En aquest cas es sol·licita la especial protecció de Sant Vicent, suposem que es tracta de Sant Vicent Ferrer.

No indica a les inscripcions el nom del seu autor, no obstant això, es podria atribuir al fonedor Pasqual Roses. La xifra 8 de l'any de fosa té unes formes semblants als d'altres campanes de la mateixa època i autor (Alfarp o Ontinyent) i especialment la creu de calvari és igual que la documentada a altra campana fosa per ell a l'església parroquial de Sant Bertomeu de Petrer.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(cenefa vegetal) "# SANCTEVINCENTI ORAPRONOBIS # ANO # 1801"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(cordó)
(cenefa vegetal i d'estreles)
(cordó)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Per l'altura a la que es trova seria voltejada a mans des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que mitjançant una llarga corda unida al batall la repicarien des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes La campana toca de forma automática, tant repics com els vols.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Posiblement tinguera ballesta i una corda al batall per a tocar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Fins la seua restauració estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell i instal·lada amb una truja de ferro de la Casa Manclús.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. El batal ha estat substituït per un de ferro dolç, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
Intervencions Aquesta campana va ser fosa en el any 1801 i pujada, després de beneïda al anterior campanar de la parròquia. En 1956 la casa Salvador MANCLÚS va substituir la truja de fusta per una de ferro amb cigonyal per tocar-la al vol, sent mecanitzada després. En 2003 es va realitzar la seua restauració, baixant la campana de la torre per traslladar-la als tallers d'ELECTRORECAMP S. L. on va ser netejada a més de reposar la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Aquests treballs es van realitzar amb una subvenció de la Diputació de València per restaurar el conjunt de campanes i el rellotge amb un cost de 30.000€.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF