Santa Anna, la Xicoteta (1) - Parròquia de Santa Anna - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5380)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 47.5
Altura del bronze 4
Vora 5
Pes aproximat 62
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1978
Descripció La campana té al mig la següent inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa: "SANTA ANA ANY DE 1699 / REFUNDIDA L’ANY 1978 / SIENDO RECTOR MOSSEN / JOSEP MIQUEL PADRINS / HELIONOR MADRONA / MARTINA BALLESTER". El text permet documentar la data de l'antiga campana, del segle XVII, i malauradament refosa al XX. També al mig té una creu, una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA , 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca del fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA , 27 / VALENCIA"
(06) "SANTA ANA ANY DE 1699 / REFUNDIDA L’ANY 1978 / SIENDO RECTOR MOSSEN / JOSEP MIQUEL PADRINS / HELIONOR MADRONA / MARTINA BALLESTER" [incís]
(09) (imatge de la Mare de Déu dels Desemparats)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A un lateral es troba l'antic martell trifàsic. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall trifàsic (09) electromall de Clock-o-Matic i motor de volteig continu amb reductora
Intervencions Substitueix a una campana que datava de l'any 1699 i que es va badar entorn de 1978. Per aquest motiu la foneria de Salvador Manclús va fondre una nova, un bronze típicament industrial i de fabricació seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro. La mateixa foneria va fabricar la truja i mecanitzà la campana. L'any 2014 presentava ja un electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal retirar l'electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF