Sant Josep (1) - Ermita de Sant Josep - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5464)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Altura del bronze 40
Pes aproximat 72
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç una sanefa amb motius semblants a una corona d'espines. Al mig presenta una creu de calvari i aquesta inscripció incisa: "ERMITA / SAN JOSE / ALGINET 1940". Aquesta indica el nom del lloc per al qual es va fondre la campana, el del municipi i l'any de fosa. El fet que figure el nom del poble o l'edifci està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu, una custòdia i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb motius semblants a una corona d'espines)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "ERMITA / SAN JOSE / ALGINET 1940"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior L'any 2015 estava instal·lada amb una truja de fusta en forma de triangle escalonat invertit i amb un braç de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Va ser electrificada en la darrera restauració de l´Ermita (1997) canviant el braç per un de ferro i dotant-la amb motor de vol continu. L'any 2017 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía que la va netejar per dins i per fora i canvià la truja per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. També es va renovar la mecanització.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades.

Autors de la documentació

 • PALOP DE LEÓN, Lluís Josep (25-08-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'estat previ a la restauració] (07-09-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (27-05-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-06-2020
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-04-2021
  Convertir a PDF