La Dominical (2) - Catedral de Santa Maria - GIRONA (CATALUNYA)

(Referència 554)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 105
  Altura del bronze 113
  Vora 12
  Pes aproximat 670
  FonedorBARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN (OLOT)
  Any fosa 1941
  Descripció La campana té la següent decoració en el mig: una creu en el part exterior, un escut d'Espanya a la dreta, un Cor de Jesús a la part interior i un escut capitular a l'esquerra, amb la inscripció següent: "SIGILLUM CAPITULI GERUNDENSIS ECCLESIÆ", és a dir SEGELL DEL CAPÍTOL DE L'ESGLÉSIA GIRONINA.
  En el mig exterior diu en llatí "FULGET CRUCIS MISTERIUM FUGITE PARTES ADVERSE" o sigui BRILLA EL MISTERI DE LA CREU, FUGIU ELS ENEMICS mentre que en el mig interior diu "DUM SONITUS TRANSIT PER NUBILA MENTES ET CORDA FIDELIUM SALVET, DNE PROTECTIO TUA SEMPITERNA" que pot interpretar-se lliurement com MENTRE EL SOROLL DE LES TEMPESTATS TRAVESSA ELS ENNUVOLATS, QUE LES MENTS I ELS CORS DELS TEUS FIDELS SE SALVIN, OH SENYOR, PER LA TEVA PROTECCIÓ CONSTANT.
  En el mig peu posa "DOMINICALES SIGNUM NUNCUPOR SANCTISSIMO DOMINO NOSTRO SALVATORI ET REDEMPTORI HUMANI GENERUS DICATUM AC SACRATUM A RVDMO. PRÆSULE D. D. JOSEPHO CARTANA." que vol dir AQUESTA CAMPANA DOMINICAL VA SER DEDICADA I CONSAGRADA AL NOSTRE SALVADOR I REDEMPTOR DEL GÈNERE HUMÀ PEL REVERENDÍSSIM BISBE DOCTOR EL SENYOR JOSEP CARTANA i segueix al peu "MENSE MAII MCMXLI" EL MES DE MAIG DE 1941. En la part oposada està la marca de fàbrica "FUNDICION DE CAMPANAS H. DE E. BARBERI EN OLOT MEDALLA DE ORO"
  Terç (T) (garlanda)
  Mig (M) (00) (Creu)
  (03) (Escut España)
  (06) (Cor de Jesús)
  (09) (Escut capitular) "SIGILLUM CAPITULI GERUNDENSIS ECCLESIÆ" [CH1]
  (00) "FULGET CRUCIS MISTERIUM / FUGITE PARTES ADVERSE" [CH2.5]
  (06) "DUM SONITUS TRANSIT PER NUBILA MENTES ET CORDA / FIDELIUM SALVET, DNE PROTECTIO TUA SEMPITERNA" [CH2.5]
  Mig peu (MP) "DOMINICALES SIGNUM NUNCUPOR SANCTISSIMO DOMINO NOSTRO SALVATORI ET REDEMPTORI HUMANI GENERUS DICATUM AC SACRATUM A RVDMO. PRÆSULE D.D. JOSEPHO CARTANA." [CH2.5]
  Peu (00) "MENSE MAII MCMXLI" [CH2.5]
  (06) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS / H. DE E. BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO" [CH1]
  Prima Fa 4 -36
  Hum Sol 3 -13
  Tercera La 4 -15
  Quinta Mib 5 +09
  Octava Fa# 5 +17
  Tocs tradicionals de campanes El toc tradicional d'aquestes campanes consistia en l'oscil·lació controlada arribant fins i tot a aturar la campana cap amunt, i combinant el toc d'unes i altres. Aquesta campana tenia un topall per a aturar-la invertida. També s'utilitzava per a diverses repicades.
  Tocs actuals de campanes El toc actual es limita a l'oscil·lació de la campana sense arribar a l'horitzontal. Per a això ha sigut dotada d'un batall major de l'habitual que percudeix i rebota fins que arriba al costat oposat.
  Truja Fusta model valencià
  Estat original Probablement la campana va ser dotada del jou de fusta típic de BARBERÍ que tenia fins a la restauració. Ubicada originàriament en una finestra, va ser desplaçada fins al centre de l'estructura interior central, i podia quedar aturada invertida mitjançant un topall metàl·lic sobre el qual es recolzava el "braç" o palanca de volteig.
  Estat anterior En 1989 seguia en l'estructura interior, encara que havia sigut dotada d'un mecanisme per a tocar mitjançant una maça externa.
  Estat actual Es troba ubicada en la part alta de l'estructura de fusta nova. Des d'un punt de vista acústic es tracta d'una mala solució ja que les campanes més greus han de situar-se en la part més baixa de l'estructura. Des d'un punt de vista dinàmic es tracta també d'una mala solució, ja que les campanes més grans han de situar-se igualment en la part inferior, per afectar menys a la dinàmica del conjunt.
  Com no ha sigut protegida, i tampoc ha sigut netejada, té múltiples taques de la pintura de protecció de la fusta tant dels jous com de l'estructura.
  El jou que imita la forma dels valencians (encara que no el perfil, que seria troncocònic invertit) està desequilibrat, i la campana només pot oscil·lar sense arribar a l'horitzontal.
  Mecanismes de toc Electromall i motor MAMIAS d'impulsos
  Intervencions L'actuació més recent ha consistit en el seu desplaçament al nivell superior de l'estructura de fusta. La ubicació del motor a un costat i de l'electromall a l'altre, així com la falta d'accessoris, impedeixen quasi completament, en condicions ordinàries, el toc manual, i no reprodueix el toc tradicional.
  Propostes Si es descarta la ubicació de la campana en la finestra - el que constitueix la proposta més coherent amb la tradició i la història de la catedral - la campana ha de ser ubicada en la part baixa de l'estructura, per dos motius: pel seu so més greu (que s'expandeix millor des del més baix) i pel seu major pes (que afecta menys la dinàmica de l'estructura).
  La instal·lació ha de permetre que la campana es quedi invertida cap amunt entre "toc" i "toc", que pugui ser tocada manualment, i que a més pugui ser conservada sense problemes ni limitacions.
  La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original.
  El jou ha d'augmentar el seu contrapès, a l'estil tradicional, de manera que vingui a pesar entre 3/4 i 4/5 parts de la campana.
  La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti tant el balanceig (com ocorria amb el toc mitjançant soga) com la detenció de la campana cap amunt entre toc i toc. Aquest motor i la seva roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repics i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, es posi el braç per a possibles tocs manuals amb una soga.
  Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o fins i tot quelcom menor a la vora de percussió, per a assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpegi en cas de trencar-se, i que els cables tampoc facin malbé el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser prou elàstica de manera que el batall no reboti.
  Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
  Notes El difícil accés a la campana ha impedit, en 2004, la verificació de l'epigrafia i altres trets culturals de la campana.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (15-07-1989)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (11-06-2004)
  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 29-07-2019
  5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2021
  Convertir a PDF