Santíssim Sacrament (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - FONTANARS DELS ALFORINS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5565)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 42
Altura del bronze 36
Vora 4,5
Pes aproximat 43
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç, que indica el nom de la campana: "# SANTISIMO SACRAMENTO #. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu està aquesta inscripció: "# AÑO MARIANO 1954 #". Aquesta fa referència a la celebració de l'Any Marià que es va celebrar en 1954, convocat pel papa Pius XII amb motiu del primer centenari de la definició del Dogma de la Immaculada Concepció.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
(06) "# SANTISIMO SACRAMENTO #"
(cordó)
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Arma Christi)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (corona amb decoracions vegetals)
Mig peu (MP) (sanefa vegetal)
(2 cordons)
(06) "# AÑO MARIANO FONTANARES 1954 #"
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Murua.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una finestra de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro de Murua i està mecanitzada amb motor de vol continu. Compta de batall lligat, però no reforçat amb cable de seguretat. No té anses.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions A finals de l'any 1953 es va crear la Parròquia de la Mare de Déu del Rosari, fet que unit a l'Any Marià celebrat el 1954 (convocat per Pius XII amb motiu del centenari del Dogma de la Immaculada), va motivar la fosa de tres campanes noves amb destí al campanar de la nova parròquia. El diumenge 28 de març de 1954 es va efectuar la Solemne Benedicció dels bronzes, a més del d'altres campanetes que es van reparar i instal·lar al campanar després. Davant del campanar es va alçar una estructura de fusta obra dels germans José i Miguel Biosca Cambra, que a més va ser recoberta amb rames de sabina. L'acte es va iniciar amb un passacarrer amb els padrins, Junta de Fàbrica i l'Ajuntament fins a la plaça. Allí es va celebrar una missa solemne i acte seguit va tindre lloc un dinar. De vesprada la imatge de la Mare de Déu del Rosari va eixir en andes fins al lloc on estaven ubicades les campanes i acte seguit es beneïren. El cost de fondre i instal·lar les campanes va ser de 14.796 pessetes.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (10-04-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-04-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF