La Xicoteta (1) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - SILLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5571)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2004
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç, que indica l'advocació a la que està dedicada: "SAN SEBASTIAN". Seguidament té al mig la marca del instal·lador, ja que el fonedor és Hermanos Portilla: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA - 11". També al mig trobem aquesta inscripció: "AÑO 1939 / SE REFUNDIO EN 2007 / CENTENARIO SAGRADAS FORMAS / SIENDO CURA D. FERNANDO GOMEZ CISCAR / SILLA". En ella indica la data en que es va fondre l'antiga campana. També commemora el centenari de les Sagrades Formes de Silla, fet que va succeir l'any 1907, quan varen furtar el copó del Sagrari. Tres dies després un llaurador les va trobar embolicades i soterrades baix d'un taronger. Per fer coincidir aquest centenari amb la refosa de la campana es va posar la data 2007, en lloc de la real (2004). Finalment trobem el nom del rector que estava al front de la parròquia quan es va refondre la campana.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN SEBASTIAN"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA - 11"
(06) "AÑO 1939 / SE REFUNDIO EN 2007 / CENTENARIO SAGRADAS FORMAS / SIENDO CURA D. FERNANDO GOMEZ CISCAR / SILLA "
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de fusta de perfil semblant al valencià tradicional i mecanitzada amb motor d'impuls. Té batall lligat, amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, datada de 1939 i trencada amb anterioritat a l'any 2003. En 2004 es va refondre als tallers de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria) i no als tallers de Manclús, inexistents en eixe moment. La instal·lació de la campana, truja i mecanització estigueren a càrrec de la Cooperativa Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Mesures aproximades - Encara que la marca de fàbrica és de Salvador Manclús, i la data 2007, la campana ha sigut fabricada en 2004 per HERMANOS PORTILLA i instal•lada per la COOPERATIVA MANCLÚS S. C: V. en 2004.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (19-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-07-2015)
Actualització 19-12-2016
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF