Santa Anna, La Gran (2) - Parròquia de Santa Ana - QUATRETONDETA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5648)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 67
Altura del bronze 63
Vora 6
Pes aproximat 174
Any fosa 1783
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "SANTA ANA P✱F✱JOSEF FVLLANA ANO 1783". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada, possiblement el nom del rector del moment o alguna autoritat i la data de fosa.
Anses
Terç (T) (2 cordons)
"SANTA ANA P✱F✱JOSEF FVLLANA ANO 1783"
(2 cordons)
Mig (M) (cordó) /
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la sala de les campanes.
Truja Fusta original, semblant a altres de la zona.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta original, de gran valor patrimonial per les seues singularitats respecte al model tradicional valencià i que cal conservar i restaurar. Té una corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar i batall lligat.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1783 per un campaner desconegut. Possiblement d'aquesta època és la important truja de fusta de la campana, tallada amb formes sinuoses i diferent de la típica valenciana.
Propostes En cas de restauració caldria conservar la instal·lació de la campana, especialment la truja. Aquesta s'ha de restaurar i sols s'admetrà un canvi si aquesta no assegura l'estabilitat del conjunt i es canvia per una de perfil idèntic a l'actual. En cas de mecanització es podrà dotar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Caldria dotar-la amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.
Notes Presenta forat per que antigament tenia una ballesta (nota de I. Montell)

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Hi ha una foto de la campana en l´exposició sobre "Patrimoni i Societat" de la Universitat de València (primavera 2004). ] (30-05-2004)
 • ELECTRO-RECAMP (12-04-2006)
 • MONTELL TORMO, Isaac (12-10-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF