Campana (3) - Catedral de Santa Maria - LA SEU D'URGELL (CATALUNYA)

(Referència 5665)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització espadanya
  Diàmetre 60
  Pes aproximat 125
  Any fosa 1350ca
  Terç (T) 2 cordons /
  " ⋮ + ⋮ (marca de fàbrica) MENTEM ⋮ SANTAM ⋮ ESPONTANEAM ⋮ HONOREM ⋮ "
  2 cordons /
  " ⋮ + ⋮ (marca de fàbrica) DEO ⋮ ET ⋮ PATRIE ⋮ LIBERACIONEM ⋮ "
  2 cordons
  (la marca de fàbrica consisteix en una campaneta rodejada de epigrafia majúscula gòtica, il•legible)
  Mig (M) 2 cordons
  Mig peu (MP) cordó (més gruixut)
  Peu 2 cordons
  Prima Mi 5 +17
  Hum Mi 4 -32
  Tercera Sol 5 +25
  Quinta Do 6 +15
  Octava Mib 6 +41
  Tocs tradicionals de campanes La campana era utilitzada en certs tocs de la Catedral, sense precisar. La existència de cigonyal permetria el volteig complet de la campana, però el batall de major tamany de l'habitual indicaria, pel contrari, que la campana sols fòs brandada.
  Tocs actuals de campanes Fa anys que la campana no és tocada.
  Truja Fusta
  Estat original La campana té una instal•lació gens usual a Catalunya, amb la utilització d'un cigonyal, que permetria el volteig complet mitjançant la cadena, des del propi temple (ja que existeixen els forats corresponents a la volta del creuer). No obstant, l'allargament dels eixos més enllà del braç de fusta, poc usual i encara menys segur, sembla indicar que la campana, procedent d'altre lloc, fou adaptada a aquesta espadanya, amb unes finestres més amples.
  Estat anterior En les anteriors documentacions la campana estava fora d'ús, ja que la cadena de la qual disposa arriba sols fins la teulada, i els forats de la volta estàn coberts.
  Estat actual La campana està en bon estat sonor i es pot tocar mitjançant la cadena. No obstant la cadena ha sigut tallada i no arriba més que a la teulada, per la qual cosa es troba fora de tot ús.

  No obstant la instal•lació no fou feta per una empresa especialitzada, ja que la campana, de tres anses, sols penja de la central, atravessada per l'eix el qual està reforçat en aquell punt. Els altres ferratges sols fixen el jou, però no aquest a la campana. Es tracta d'un conjunt força inestable, i que fòra perillós si estigués en ús.

  Mecanismes de toc Cigonyal amb cadena que arriba sols fins la teulada, no utilitzada.
  Intervencions No consta cap actuació recent.
  Propostes Cal renovar el jou de fusta, tot i mantenent en la mesura del possible el capçal, perquè la campana puguès brandar a la mateixa velocitat que actualmente. El braç ha de ser nou, de manera que arribi a l'ample de la finestra on s'hi troba. Vista l'especial ubicació d'aquesta espadanya no sembla probable que aquestes campanes, que ara podrien tocar manualment, tornéssin a fer-ho, per la qual cosa els mecanismes, de difícil accés, no han de contemplar aquesta possibilitat.

  Es proposa un motor d'impulsos, amb dues alçades de brandeig, mitja i alta, sense arribar a voltejar completament, i tampoc deixant la campana asseguda cap amunt.

  Protecció Protecció genèrica per trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració individual d'aquesta campana com Bé Moble d'Interés Cultural, degut al seu alt interès.
  Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Documentació anterior:

  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 24-10-2016
  39 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 19-05-2022
  Convertir a PDF