De quarts (A) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 568)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització espadanya
  Diàmetre 109
  Altura del bronze 90
  Vora 11
  Pes aproximat 750
  FonedorCASTAÑER, LLUÍS
  Any fosa 1736
  Descripció La campana té una complexa epigrafia, plena de defectes, en llatí i en español. En la part alta posa " + JESVS MARIA Y JOSEPH IVACHIN Y ANA SEAN PATPONOS DEESTA CAMPANA # SE HIZO EN VALENZIA SIENDO INTENDENTE INTERINO D JVAN VERDES MONTENEGRO PROC GEN D MIGVEL FERRAGVT COME LC DE CARLET" que caldria haver escrit com "JESUS MARIA Y JOSE, JOAQUIN Y ANA, SEAN PATRONOS DE ESTA CAMPANA. SE HIZO EN VALENCIA SIENDO INTENDENTE INTERINO DON JUAN VERDES MONTENEGRO PROCURADOR GENERAL DON MIGUEL FERRAGUT COME LUCO DE CARLET". Les últimes paraules volen dir COMTE DE LA POBLACIO DE CARLET.

  Hi ha quatre gravats: una Crucifixió, un Sant Miquel, una Mare de Déu i un Sant Josep.

  En el mig hi ha una creu amb pedestal per una banda i en l'altra Sant Vicent Ferrer i als seus peus l'escut de la Ciutat de València, amb cinc pals rojos i sis grocs.

  En el peu un altra frase, incompleta per nombrosos defectes de fosa, que barreja el llatí i l'español: "ME F... ICVS" + " CASTAÑER AÑO I736 " que segurament volia dir "ME FECIT LUDOVICUS CASTAÑER ANNO 1736", que traduit significa "EM VA FER LLUÍS CASTAÑER L'ANY 1736".

  Espatlla (H) 3 cordons
  Terç (T) 2 cordons /
  "+ JESVS MARIA Y JOSEPH IVACHIN Y ANA SEAN PATPONOS DEESTA CAMPANA # SE HIZO EN VALENZIA" /
  1 cordó /
  "SIENDO INTENDENTE INTERINO D JVAN VERDES MONTENEGRO PROC GEN D MIGVEL FERRAGVT COME LC DE CARLET" [CH2.5] /
  (00) (Crucifixió 7 x 5.5) (03) (Sant Miquel 8 x 5.5) (06) (Mare de Déu 8 x 5.5) (09) (Sant Josep 8 x 6) /
  cordó /
  garlanda /
  cordó
  Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
  (06) (Sant Vicent Ferrer) /
  (Escut de la Ciutat de València, amb cinc pals rojos i sis grocs)
  Mig peu (MP) (00) "ME F... ICVS" + " CASTAÑER AÑO I736 " (falten lletres per nombrosos defectes de fosa) /
  5 cordons
  Prima Mi 4 -43
  Hum Sol 3 +21
  Tercera Sol 4 +08
  Octava Fa 5 -31
  Tocs tradicionals de campanes Toc de quarts, un al primer, dos al segon, tres al tercer i quatre abans de que sone l'hora.
  Tocs actuals de campanes Toc de quarts, un al primer, dos al segon, tres al tercer i quatre abans de que sone l'hora, des de les 08:00 fins a les 24:00. Durant la nit està programada per tocar sols un cop a la mitja i cap altra senyal.
  Truja bigues de fusta encastrades en el mur
  Estat original Campana destinada originalment a tocar els quarts, des de la seua fabricació.
  " El 11 de septiembre del mismo año se libró la construcción de la campana de los cuartos al fundidor Luis Castañero por 820 libras, que ya había construido otra media naranja que había salido imperfecta por su mal sonido o por estar defectuosa de metal, y fué preciso fundirla y fabricarla de nuevo de mucho mayor peso y coste. El 17 de diciembre, ya colocada la campana, Castañero pide a la ciudad alguna gratificación por el trabajo extra y la merma de metal ocasionado al tener que refundirla, aviendose ajustado en todo a las medidas y orden del Director." Estas notas están sacadas del Archivo Municipal de Valencia, Libro Capitulo Ilustre Ciudad sig. D-59, fols. 448-449 vº y 554 vº

  J. TEIXIDOR "Antiguedades de Valencia" (La informació correspón a la defectuosa, col•locada de manera provisional en una bastida de fusta el 27 de març de 1736)
  Estat anterior Des del desmuntatge del rellotge i de les seues instal•lacions, cap a 1968, la campana quedà muda, ja que no hi havia cap mecanisme per moure la massa externa dels tocs. Igualment desaparegué l'escala de ferro fos que hi havia per arribar a la campana i procedir al seu manteniment, per la qual cosa la campana va quedar inaccessible.
  Mecanismes de toc (06) antic mall exterior sense ús; (09) electromall
  Intervencions En 1989 la campana fou dotada d'un electromall de motor trifàsic, per que tornara a sonar els quarts. Degut al seu difícil accés (per escalada) es va instal•lar un sistema de toc aparentment més segur que l'aire comprimit, que mouria el mall extern, encara existent. No obstant, al final dels 90 es va averiar el motor, i passaren diversos mesos fins que fou possible escalar fins a la campana, fent una via en el mur. El motor fou susbtituït per un electromall monofàsic, més ràpid i segur. Durant el temps que la campana va romandre avariada, no va haver-hi cap queixa ciutadana d'aquest silenci.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-s
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Molts defectes de fosa - campana molt sonora i vibrant.
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 20-12-2016
  15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF