La Bàrbera (4) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 569)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 84
    Altura del bronze 92
    Vora 10
    Pes real (en quilos) 526
    FonedorCASTAÑER, LLUÍS
    Any fosa 1681
    Descripció La campana té una inscripció bastant usual en les campanes antigues, tot i que poc comuna en terres valencianes, escrita en llatí: "+ # # LAVDODEVMVERVM # # POPVLVMVOCO # # CONGREGOCLERVM # # # + # # # # DEFVNCTOSPLORO # # # SATANFUGO # # # FESTADECORO # # # #". Caldria haver separat les paraules, i haver escrit "LAVDO DEVM VERUM, POPVLVM VOCO, CONGREGO CLERVM, DEFVNCTOS PLORO, SATAN FVGO, FESTA DECORO", i que es pot traduir com LLOE EL DÉU VERITABLE, CRIDE AL POBLE, REUNIXC AL CLERGAT, PLORE ALS MORTS, FAIG FUGIR AL DIMONI, DECORE LES FESTES.

    A continuació hi ha quatre relleus de Sant Miquel. la Mare de Déu sedent amb Nen, Santa Bàrbera i un Calvari.

    Al mig peu hi figura el nom del fonedor, en llatí:" # LVDVBICVS # CASTAÑER # ME FECIT # ANNO # I68I #" que calia haver escrit "LUDOVICVS CASTAÑER ME FECIT ANNO I68I", és a dir LLUÍS CASTAÑER EM VA FER L'ANY 1681.

    Terç (T) 2 cordons / "+ # # LAVDODEVMVERVM # # POPVLVMVOCO # # CONGREGOCLERVM # # # " /
    2 cordons /
    " + # # # # DEFVNCTOSPLORO # # # SATANFUGO # # # FESTADECORO # # # #" [CH2.5] /
    2 cordons /
    (00) (Sant Miquel) (03) (Mare de Déu sedent amb Nen) (06) (Santa Bàrbera) (09) (Calvari: Crist en creu, Maria a l'esquerra i Sant Joan a la dreta) /
    2 cordons
    Mig peu (MP) " ✱ LVDVBICVS ✱ CASTAÑER ✱ ME FECIT ✱ ANNO ✱ I68I ✱ " [CH2.5] /
    5 cordons
    Peu 2 cordons
    Prima Mi 5 +17
    Hum Fa 4 +33
    Tercera Fa 5 +38
    Quinta Si 5 -29
    Octava Mib 6 -12
    Tocs tradicionals de campanes La campana voltejava mitjançant una ballesta, amb una corda.
    Tocs actuals de campanes A partir de 1992, amb la truja restaurada, la campana toca diàriament els tres tocs de cor a les 09:01, 09:16 i 09:26. Igualment oscil•la, sense arribar a voltejar, abans de l'Àngelus de mig dia i de nit de dissabte i de diumenge, el primer a les 12:00 i el segon a les 19:30 en hivern (del 14 de setembre al 2 de maig) i a les 20:30 en estiu. També oscil•la per a la Sabatina, a les 19:45 hores, cada dissabte. Tots aquests tocs són automàtics i estan programats en l'ordinador.

    Igualment, i segons la Consueta, la campana volteja, mentre es repica la Caterina, per a la vespra de certes festivitats, en l'anomenat "senyal a les parròquies", que servia abans per coordinar el toc de tots els campanars de la ciutat. També participa en els tocs d'alba del dia de la Mare de Déu dels Desemparats i de la Mare de Déu d'Agost, així com en el vol general del mig dia del Corpus Christi. Igualmente forma part del vol general extraordinari per esdeveniments molt especials, com ara el nomenament de Papa. Tots aquests tocs són manuals, i es fan voltejant la campana amb la corda corresponent.

    Truja Truja nova de fusta laminada de FRANCE CARILLONS
    Estat original La campana tenia truja de fusta, i una sola ballesta per voltejar-la a corda. Era una de les més tocades, ja que participava tant en les classes "dobles" (totes les primeres classes) com el repic, però no s'utilitzava per al cor diari.
    No obstant el seu toc consistia en el vol o en el mig vol, i mai en el repic. Fins i tot el seu batall no tenia el corresponent "peçonet" o forat per passar un ganxo.Tampoc ha participat mai per al toc de mort
    Estat anterior En els anys 60 la campana havia sigut mecanitzada, substituïnt la truja de fusta per una de ferro de ROSES i motor continu amb reductora a les (03). El seu ús s'havia modificat radicalment ja que es voltejava tres vegades cada dia, anunciant el toc de cor, diari o festiu. Normalment no participava en el vol general festiu, reservat a les altres cinc campanes electrificades.

    En 1988, amb l'arribada del aleshores GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, la campana es voltejava manualment, llevant a cada volta les corretges, amb gran esforç. Vist l'ús recent de la campana per al toc diari, i també tenint en compte la sonoritat tan peculiar, es va resoldre reservar-la per als tocs automàtics, utilitzant, tant per als cors manuals com per al repic el "Narcís", repicant "el Pau", en compte d'aquesta "Bàrbera" amb el repic de "la Caterina".

    Estat actual La campana està desgastada en la boca. Ja fou girada 1/4 de volta, en segles passats, pel desgast. En conseqüència es va taladrar amb quatre trepans per posar una nova batallera.
    Durante els treballs de manteniment realitzats en novembre del 2013 es va verificar que el pes real de la campana és de 526 quilos i no de 343 com li correspondria pel seu diàmetre.
    Mecanismes de toc (09) motor d
    Intervencions La campana ha patit diverses actuacions en els útlims 40 anys:

    • Cap a 1965, substitució de la truja de fusta original (que fou destruït, exceptuant el braç, que va quedar en el Campanar i ara està exhibit en la Casa del Campaner) per una de ferro, amb motor continu, per GERMÁN ROSES d'Atzeneta d'Albaida.
    • En 1989, i per subvenció directa de l'Alcaldessa de València Clementina RÓDENAS, es va substituir el motor continu per un altre d'impulsos, que junt amb la programació de l'ordinador, voltejava la campana a unes 22 revolucions per minut. El mecanisme no impedia ja el toc manual.
    • En 1992 la campana es va restaurar en el Campanar, i es va posar una truja de fusta laminada. La nova instal•lació es va dotar primerament amb el motor d'impulsos existent, innovador en el seu moment, però d'escasses possibilitats.

      Cap a 2000 es va substituir el motor d'impulsos per un motor MOVOTRON de CLOCK-O-MATIC, instal•lat per ELECTRORECAMP S. L. d'Albaida.


    En novembre de 2013 la campana ha sigut baixada en la sala de campanes, s'han fet diversos treballs de manteniment de la truja de fusta i de reposició dels ferratges de fixació, i s'ha augmentat el contrapès amb una placa metàl·lica en la part superior de la truja. La campana no ha sigut netejada, malgrat la crosta que la cobreix tant per dins com per fora, degut a les dificultats tècniques que suposa fer-ho in situ. Els treballs han sigut realitzats per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
    Propostes A mig termini la campana, molt desgastada, haurà de ser duta a soldar per reomplir la part que falta (en alguns llocs supera els 10 cm).
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració específica com a Bé Moble d'Interès Cultural de la campana.
    Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

    Autors de la documentació

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 28-12-2017
    123 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 41 Visitants: 41 Usuaris: 0