Sant Pere (4) - Catedral de Sant Llorenç - SANT FELIU DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència 5699)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 108
    Altura del bronze 85
    Vora 10
    Pes aproximat (en quilos) 729
    FonedorBORRÁS, ANDRÉS
    Any fosa 1791
    Descripció La campana té una breu inscripció en español i llatí: "SAN # PEDRO # ORA # PRONOBIS ANDRES BORRAS MEFESIT ANO r79r" que calia haver escrit com "SAN PEDRO ORA PRO NOBIS # ANDRES BORRAS ME FECIT ANNO 1791" és a dir SANT PERE PREGUEU PER NOSALTRES. ANDRES BORRAS EM VA FER L´ANY 1791.

    Baix del text hi ha, a la part de fora, una Immaculada; a la dreta Sant Jordi i a l´esquerra Sant Pere.

    En el mig, a la part interior, hi figura una creu amb pedestal.

    Anses 7. Decorades amb cares grotesques. Manca una i substituïda per una aparent de ferro, sense cap efecte sustentatori.
    Espatlla (H) 2 cordons
    Terç (T)

    2 cordons /

    "SAN # PEDRO # ORA # PRONOBIS ANDRES BORRAS MEFESIT ANO r79r" (El signe "I" de l´any correspón a una jota invertida) /

    2 cordons /

    (00) (Immaculada)
    (03) (Sant Jordi)
    (09) (Sant Pere) /

    2 cordons

    Mig (M) (06) (Creu amb pedestal)
    Mig peu (MP) 5 cordons
    Prima Re 4 +16
    Hum Mi 3 +07
    Tercera Sol 4 +17
    Quinta Si 4 +16
    Octava Fa 5 -17
    Tocs tradicionals de campanes Brandar, fins arribar a seure; repicar
    Tocs actuals de campanes Brandar, sense arribar a seure - Repicar.

    La tècnica utilitzada de brandar la campana tot i mantenent una corda al batall és perillosa per la campana ja que no deixa oscil•lar lliurement al batall, limita la sonoritat i podría esquerdar el bronze.

    Truja Braç i capçal de fusta - Part central de ferro fos
    Estat original La campana procedeix d´un magatzem militar, d´on fou donada a la parròquia de Sant Llorenç al finalitzar la guerra civil, junt a un altra campana, anomenada "Maria" i posteriorment esquerdada i refosa.

    D´aquest fonedor sols se coneixen campanes en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa no es pot descartar que procedís d´un temple valencià, del qual fora despenjada durant la guerra. No obstant, a hores d´ara, forma part, des de fa més de 65 anys, del patrimoni local de Sant Feliu.

    Estat anterior Fins la fosa de la nova campana "Rarímia" aquesta campana es trobava ubicada en el portal oest, orientat cap a la plaça.
    Estat actual La campana té diversos problemes de conservació, que poden posar-la en perill. Per una part l´electromall queda pegat, limitant molt la seva vibració; per altra part una de les anses, probablement defectuosa d´origen, fou substituïda per una falsa de xapa de ferro, que no treballa, disminuïnt la seguretat del conjunt.

    Molt bruta exteriorment per defecacions de coloms.

    Igualment la campana està mal orientada (amb la creu cap a l´interior).

    El batall actual és massa curt, i está instal•lat, a la manera europea, lligat amb 3 tires de cuir passades per la batallera. Aquest sistema és molt perillós ja que sol arrencar l´ansa interior.

    Mecanismes de toc (03) braç per brandar amb corda; (09) electromall
    Intervencions Recuperada d´un magatzem militar després de la guerra civil.

    En 2000 canviada d´ubicació, per arribada d´una nova campana.

    Actuacions urgents Cal immobilitzar la campana fins que no es repari l´electromall. Per altra banda no convé brandar la campana amb l´actual jou i ansa postissa.

    Cal substituir el batall per un adient, que piqui al punt, i que tingui el trau per repicar, així com un cable de seguretat. El batall ha de ser lligat a la manera tradicional, amb una corda o cuiro adequats.

    Propostes Caldria refer el jou de fusta, seguint el model de la campana "Rarímia" tot i dotant-lo amb un braç per al brandeig i per dur-la a seure.

    L´ansa postissa ha de ser susbstituïda per un trepan i una ansa atornillada, que treballi, augmentant la seguretat del conjunt.

    També seria convenient reubicar la campana: si no es posa cap a la plaça (on li pertocaria estar, per ser la major) hauria d´estar immediatament darrera, per equilibrar el conjunt acústic. En qualsevol cas ha de tenir la creu cap a fora.

    En tot cas caldria netejar la campana, amb sorra humida a baixa pressió, tant per l´interior com per l´exterior de la campana, per recuperar la sonoritat original, ara disminuïda per la brutícia.

    Protecció Tant la campana com l´edifici no tenen protecció patrimonial. No obstant i degut al seu valor històric, caldria iniciar un expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles.
    Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 04-02-2023
    30 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0