Sant Francesc d'Assís (2) - Santuari de Nostra Senyora de l'Encarnació - Mare de Déu del Castell de Cullera - CULLERA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5709)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 51
Pes real 79
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any de fosa 1951
Terç (T) (2 cordons) /
" SAN FRANCISCO DE ASÍS * * " /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca de fàbrica monotip) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Gravat de Sant Francesc d'Assís)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
" * RECTOR FRAY ANTONIO BERENGUER O. F. M. CULLERA MCMLI. " /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vol manual des de la pròpia sala de campanes per a les festivitats més importants del Santuari, i repic des de la base de la torre, fins on baixaven llargues cordes des dels batalls dels bronzes, tal i com testifiquen els forats presents al sòl de la sala (hui cegats per la part superior).
Tocs actuals de campanes Tocs i vols exclusivament automàtics.
Truja Truja de fusta nova construida per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original La campana comptaria abans de la seua mecanització de la segona meitat del segle XX, amb una truja de fusta instal·lada pels HERMANOS ROSES en el moment de la seua fosa l'any 1951. A més, unida al seu batall tindria una llarga corda que baixaria fins la base de la torre per fer des d'allà els tocs repicats més senzills.
Estat anterior Fins la restauració del conjunt l'any 2009, la campana presentava una truja de ferro MANCLÚS vella i un motor de vol continu a les (03). Aquesta modificació de la seua instal·lació va anar acompanyada a més, amb la (segurament involuntària) errònea orientació de la campana, que tenia la creu cap endins a les primeres documentacions que es van realitzar sobre ella.
Estat actual Bo, restaurada recentment.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions Després de la seua mecanització i cosegüent canvi d'instal·lació per part de MANCLÚS, durant la segona meitat del segle XX, la campana ha estat restaurada l'any 2009 per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. Durant l'actuació, a la campana se li ha cambiat la truja metàl·lica per una nova de fusta amb el perfil tradicional valencià, se l'ha netejat per tal de recuperar la seua sonoritat original, se li ha insta·lat un nou batall i se l'ha equipat amb nous mecanismes de toc automàtic com són el motor d'impulsos i l'electromartell, que no sols poden simular els tocs tradicionals, sinó que a més, no impedeixen el toc manual de l'instrument.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (08-01-2010)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (16-06-2011)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (11-04-2015)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 08-05-2015
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 23-02-2018
  Convertir a PDF