Sant Roc (1) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5759)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 45
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat 53
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom del poble i l'any en que va ser fosa: "# # ALMUSAFES AÑO 1945 #". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es baixaren de les respectives torrs originàries. Com que aquest procés es va ser sense cap control ni inventari moltes de les salvades no tornaren als campanars originals, ja que resultava difícil identificar-les. Per d'evitar de nou aquesta situació es va tornant habitual indicar el nom del poble per al que es fonien les campanes a les inscripcions. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i junt a aquesta l'advocació a la que es dedica la campana: "SAN / ROQUE". Finalment al mig peu estan els noms dels padrins de la seua benedicció: "# PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # ALMUSAFES AÑO 1945 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / ROQUE"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tan sols es voltejava, possiblement comptara amb un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la més menuda del conjunt, dedicada a Sant Roc i apadrinada per D. Ramón Duart i la Srta. Marina Lladosa. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.
A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la fitxa de la torre

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 17-11-2017
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF