Sant Roc (1) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5759)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 45
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 53
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Les anses són simples. En el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells apareix la següent inscripció: "✱ ✱ ALMUSAFES AÑO 1945 ✱". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es baixaren de les respectives torres originàries. Com que aquest procés es va ser sense cap control ni inventari moltes de les salvades no tornaren als campanars originals, ja que resultava difícil identificar-les. Per d'evitar de nou aquesta situació es va tornant habitual indicar el nom del poble per al qual es fonien les campanes a les inscripcions. En el mig trobem una creu i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". També apareix l'anagrama de Jesús i aquesta inscripció: "SAN / ROQUE". En el mig peu hi ha dos grups de dos cordons i els noms dels padrins de la seua benedicció: "# PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ". A més, en el peu hi ha dos cordons més.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ALMUSAFES AÑO 1945 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / ROQUE"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ PADRINOS D. RAMON DUART ALABARTA Y Sta MARINA LLADOSA SANTACRUZ"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tan sols es voltejava, possiblement comptara amb un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta Campanas y Relojes Monumentales.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià.
Estat anterior L'any 2014 es va documentar en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i comptava amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La truja es trobava oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la major del conjunt, dedicada a la Santíssima Creu i apadrinada per l'alcalde D. Francisco Grau i la seua germana, com indiquen les inscripcions. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament. A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat. Restaurada per Campanas y Relojes Monumentales en 2024. La campana es va dotar amb una truja de fusta nova, de perfil semblant a l'antic, i el bronze va ser netejat per dins i per fora. A més, es va renovar l'electromall i el motor. Els treballs comptaren amb subvenció de l'Ajuntament d'Almussafes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana restaurada.] (13-06-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2024
44 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 76 Visitants: 75 Usuaris: 1 - francesc