Sant Roc (3) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5761)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 71
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorROSES
Any fosa 1799
Descripció La campana té motius zoomorfs en sis de les anses i dos cordons en l'espatlla. Seguidament, compta amb dos grups de dos cordons i aquesta breu inscripció en el terç: "✱ ✱ ✱ SAN ROQVE ✱ AИO I 7 9 9 ✱". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i l'any en que va ser fosa. Al mig, envoltat per una cenefa de flors, trobem el nom dels fonedors: "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON". Aquesta inscripció, correctament escrita seria: "LOS ROSES DE CHELLA ME FUNDIERON". També té una creu de calvari amb crucifix. En el mig peu hi ha cinc cordons i en el peu dos més.
Anses Anses amb decoracions zoomorfiques.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ SAN ROQVE ✱ AИO I 7 9 9 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix amb pedestal i xiprers)
(06) (marc quadrat amb la marca de fonedor i flors): "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Campanas y Relojes Monumentales.
Estat original Abans de la mecanització comptaria amb truja de fusta i possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Tenia instal·lat un martell trifàsic (09) per repicar-la automàticament. Aquest ha estat canviat pel seu trencament i renovat per un electromall monofàsic. L'any 2014 es va documentar en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i comptava amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La canya del batall és de plàstic i, per tant, el feia rebotar, fet que distorsionava la sonoritat de la campana. La truja es trobava oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Com indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1799 pels Roses de Chella, fonedors actius entre finals del segle XVIII i el primer terç del XIX, en aquesta localitat de la Canal de Navarrés. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida o de Silla i, posteriorment, als anys 70, la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament. A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat. Restaurada per Campanas y Relojes Monumentales en 2024. La campana es va dotar amb una truja de fusta nova, de perfil semblant a l'antic, i el bronze va ser netejat per dins i per fora. A més, es va renovar l'electromall i el motor. Els treballs comptaren amb subvenció de l'Ajuntament d'Almussafes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La batallera és postissa.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana restaurada] (14-06-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2024
53 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 152 Visitants: 151 Usuaris: 1 - francesc