Sant Roc (3) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5761)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 71
Vora 8
Pes aproximat 308
FonedorROSES
Any fosa 1799
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# # # SAN ROQVE # AÑO 1799 #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i l'any en que va ser fosa. Al mig, envoltat per una cenefa de flors, trobem el nom dels fonedors: "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON". Aquesta inscripció, correctament escrita seria: "LOS ROSES DE CHELLA ME FUNDIERON".
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # SAN ROQVE # AÑO 1799 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix amb pedestal i xiprers)
(06) (marc quadrat amb la marca de fonedor i flors): "LOSROSES / DECHELLA / MEFUNDIE / RON"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Desconeixem el lloc on estava ubicada, ja que amb seguretat no es va fondre per al poble. Abans de la mecanització comptaria amb truja de fusta i possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Tenia instal·lat un martell trifàsic (09) per repicar-la automàticament. Aquest ha estat canviat pel seu trencament i renovat per un electromall monofàsic.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La canya del batall és de plàstic i per tant fa rebotar el batall, fet que distorsiona la sonoritat de la campana. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals. El batall es deuria canviar per un altre nou.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions Com indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1799 pels Roses de Chella, fonedors actius entre finals del segle XVIII i el primer terç del XIX, en aquesta localitat de la Canal de Navarrés. Desconeixem el destí per al que va ser fosa, ja que sembla tractar-se d'una campana del Servei de Recuperació. Aquesta va ser retirada del campanar durant la Guerra Civil (1936-1939) i portada a algun magatzem, passant entorn a 1940 al campanar d'Almussafes. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i posteriorment, als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La batallera és postissa.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-06-2018
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF