Santíssima Creu (4) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5762)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 97
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat 528
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Compta amb la següent inscripció: "# ALMUSAFES JULIO 1945 # SANTISIMA CRUZ". En ella trobem en primer lloc el nom del poble i la data de la seua benedicció, ja que les festes del poble es celebren en el citat mes. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En segon lloc trobem l'advocació a la que està dedicada, la Santíssima Creu que és la patrona del poble.

Al mig trobem en primer lloc el nom dels padrins de la benedicció: "PADRINOS / D. FRANco GRAU LINARES / Sta ISABEL GRAU LINARES". Junt a aquesta està la marca de fàbrica: ""FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "# LAUDO DEUM VERUM. PLEBEM VOCO. CONGREGO CLERUM. DEFUNCTOS PLORO. NIMBUM FUGO. FESTA DECORO.". Aquesta es correspon amb les "sex in campane dicuntur commoda sancta" o les "sis expressions de les campanes i adequades de les campanes", procedents de les Gloses del Corpus Juris Civilis. No sempre són les mateixes, en aquest cas i completa la inscripció seria: "SEX IN CAMPANE DICUNTUR COMMODA SANCTA: LAUDO DEUM VERUM CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO" i es pot traduir com: "SIS EXPRESSIONS SANTES DIUEN LES CAMPANES: LLOE A DÉU CONGREGUE AL CLERO PLORE ELS DIFUNTS FAIG FUGIR LES TRONADES ADORNE LES FESTES".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTISIMA CRUZ # ALMUSAFES JULIO 1945"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut franquista)
(06) "PADRINOS / D. FRANco GRAU LINARES / Sta ISABEL GRAU LINARES"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# LAUDO DEUM VERUM. PLEBEM VOCO. CONGREGO CLERUM. DEFUNCTOS PLORO. NIMBUM FUGO. FESTA DECORO."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià . A més possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Tenia instal·lat un martell trifàsic (03) per repicar-la automàticament. Aquest ha estat canviat pel seu trencament i renovat per un electromall monofàsic.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La canya del batall és de plàstic i per tant fa rebotar el batall, fet que distorsiona la sonoritat de la campana. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals. El batall es deuria canviar per un altre nou.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la major del conjunt, dedicada a la Santíssima Creu i apadrinada per l'alcalde D. Francisco Grau i la seua germana, com indiquen les inscripcions. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.
A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 17-11-2017
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF