Maria (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 58)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 121
    Altura del bronze 101
    Vora 12
    Pes aproximat (en quilos) 1026
    FonedorCASTAÑER, LLUÍS
    Any fosa 1732
    Descripció En primer lloc trobem la següent inscripció llatina al terç: "# AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM BENEDICTA TU IN MULIER". Aquesta és un fragment de la primera part de l'Ave Maria, principal oració dirigida a la Mare de Déu i està incompleta, segurament per motius d'espai. L'oració completa seria: "AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM BENEDICTA TU IN MULIERIBUS ET BENEDICTUS FRUCTUS VETRIS TUI JESUS". La traducció al valencià és: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ES AMB VOS BENEÏDA SOU VOS ENTRE TOTES LES DONES I BENEÏT ES EL FRUIT DEL VOSTRE SANT VENTRE JESÚS". La font del text es basa en dos passatges de l'Evangeli de Sant Lluc, l'Anunciació de l'arcàngel Gabriel a Maria (Lc 1,28) i la Visitació de Maria a la seua cosina Santa Isabel (Lc 1, 42).

    Baix de l'anterior i també al terç està la següent inscripció: "# ME HYZIERON A EXPENSAS DELCOMUN DE ESTA VNIVERSIDAD DE SUECA". En ella trobem al mecenes de la campana, que va se l'Ajuntament de Sueca. Al mig peu i partida per la Creu trobem aquesta inscripció: "#FECIT LVDOVICVS / CASTAÑER AÑO 1732#". La traducció d'aquesta seria: "FETA PER LLUÍS CASTAÑER ANY 1732".
    Espatlla (H) (5 cordons)
    (2 cordons)
    Terç (T) (2 cordons)
    "# AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM BENEDICTA TU IN MULIER"
    (cordó)
    "# ME HYZIERON A EXPENSAS DELCOMUN DE ESTA VNIVERSIDAD DE SUECA"
    (2 cordons)
    (00) (Escut de Sant Pere)
    (03) (Sant Cristòfol)
    (06) (Mare de Déu amb el xiquet)
    (09) (Santa Bàrbera) (creu barroca 7 x 6) (03) (Sant Cristòfol 7 x 6) (06) (Mare de Déu) (creu patriarcal potenzada) (09) (Santa Bàrbera) MP # FECIT LVDOVICVS CASTAÑER AÑO # 1732
    Mig (M) (cordó)
    (cenefa)
    (cordó)
    (06) "#FECIT LVDOVICVS (Creu Patriarcal) CASTAÑER AÑO 1732#"
    Mig peu (MP) (5 cordons)
    Peu (2 cordons)
    (cenefa vegetal)
    (2 cordons)
    Prima Sol1-48
    Hum Sib0-49
    Tercera Sib1+29
    Quinta Mi2+10
    Octava Lab2+1
    Tocs tradicionals de campanes No ni ha marques que es tocara des dels peus del campanar, per tant suposem que seria repicada des de la mateixa Sala de les Campanes, voltejant igualment des d'aquesta.
    Tocs actuals de campanes La instal·lació actual sols permet el repic automàtic.
    Truja Ferro Manclús vella.
    Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement més antiga que la propia campana. Estaria a més dotada de ballesta per a voltejar-la.
    Estat anterior Des de l'any 1955 comptava amb un electromall monofàsic per a repicar-la automàticament i que ja ha estat canviat per un electromall.
    Estat actual Es troba en un mal estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb una truja de ferro Manclús vella i aquesta té un capçal decorat. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Finalment compta amb un batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. Entre la roda de vol i el motor trobem una corda que falca la campana i evita el vol. La truja està fortament oxidada a causa de la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. La instal·lació actual de la campana no ajuda a la correcta conservació de la mateixa ni té cap vinculació amb la tradició local.

    Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc actual deurien ser renovats per un motor d'impulsos i electromall.
    Mecanismes de toc (03) motor per vol continu i mig vol, (09) electromall
    Intervencions En l'any 1732 acabaren les obres del nou campanar de la Parròquia de Sant Pere de Sueca, any en que va ser fosa aquesta campana pel campaner de la Ciutat de València, Lluís Castañer. No seria extrany que junt a ella es fera un joc nou de campanes o alguna més per omplir el nou campanar. Una volta feta va ser beneïda i pujada al campanar, dotant-la de truja de fusta i accesoris per al seu toc. En l'any 1955 el rector D. Rafael Revert Gomis va decidir mecanitzar-la, encarregant els treballs a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta original va ser canviada per una de ferro ricament decorada i es varen instal·lar un electromall trifàsic i motor de vol continu per voltejar-la automàticament.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

    Autors de la documentació

    • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (14-09-1991)
    • ABARCA, Javier [Documentació fotogràfica] (04-01-2013)
    • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (11-12-2014)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 31-01-2022
    19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0