Sant Antoni Abat (4) - Parròquia de Sant Antoní Màrtir - LA FONT D'EN CARRÒS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5803)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 93
Pes aproximat 466
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2004
Descripció Té al terç una garlanda vegetal amb raïms i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANT ANTONI ABAT ✱". Seguidament, trobem al mig una creu de calvari recreuada, una custòdia, una imatge de Sant Antoni Abat, així com la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" (envoltant "CA" - monotip) / "# Abel Portilla # / me Fecit / Nº 126". Finalment, al mig peu, té una inscripció amb els noms dels padrins, els dels donants, el del poble i l'any de fosa: "✱ PADRINOS LUCIA Y PAULA BERNAT JUST ✱ VICENTE Y MARIA JOSE VALERO JUST ✱ LA FONT D'EN CARRÓS ✱ ANY 2004 ✱"
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "✱ SANT ANTONI ABAT ✱"
(2 cordons) /
(garlanda vegetal amb raïms)
Mig (M) (00) (Creu de calvari recreuada)
(03) (Custòdia)
(06) (Sant Antoni Abat)
(09) (Marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" (envoltant "CA" - monotip) / "# Abel Portilla # / me Fecit / Nº 126" (incís, envoltat de dos pardals i un peixet)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ PADRINOS LUCIA Y PAULA BERNAT JUST ✱ VICENTE Y MARIA JOSE VALERO JUST ✱ LA FONT D'EN CARRÓS ✱ ANY 2004 ✱" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls
Intervencions Campana refosa per PORTILLA l'any 2004 i instal•lada per ELECTRORECAMP. Malgrat les recomanacions actuals, la campana ha sigut instal•lada amb un jou de ferro de Manclús reutilitzat, que desfigura la sonoritat de la campana, no interpreta els tocs tradicionals i impedeix tocar manualment. Es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (16-11-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-07-2020
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF