Campanó de les Hores (A) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - IBI - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5828)

Localització Sala de les campanes (campanar sud)
Diàmetre 125
Altura del bronze 45
Pes aproximat 740
FonedorCANSECO, ANTONIO (MADRID)
Any fosa 1888
Descripció El campanó té una inscripció amb la relació dels regidors que formaven part de la corporació municipal l'any 1888, quan va ser adquirit. També apareix la data i el fabricant: "EL AJUNTAMIENTO DE IBI SIENDO CONCEJALES / D. FRANCISCO GISBERT MARCO / D. JOSE GISBERT VALLS / D. ELÍAS CORTÉS VALLS / D. PASCUAL PEREZ VIDAL / D. RAFAEL RICO ALBUSA / D. FRANCISCO GIL SAMPER / D. PASCUAL VERDÚ PILIA / D. JOSE PEREZ BERNABEU / D. JOSE CASTELLÓ GUILLEN / D. VICENTE MOLTÓ COLOMA / AÑO 1888 / FABRICA DE RELOJES DE TORRE SISTEMA CANSECO / MADRID". Al peu té el número de sèrie, una referència habitual a algunes foneries industrials: "N 1249".

La maça exterior té la següent inscripció amb el nom del fabricant i la data de fosa de la maça: "CANSECO / AÑO 1883".
Terç (T) (08) "EL AJUNTAMIENTO DE IBI SIENDO CONCEJALES / D. FRANCISCO GISBERT MARCO / D. JOSE GISBERT VALLS / D. ELÍAS CORTÉS VALLS / D. PASCUAL PEREZ VIDAL / D. RAFAEL RICO ALBUSA / D. FRANCISCO GIL SAMPER / D. PASCUAL VERDÚ PILIA / D. JOSE PEREZ BERNABEU / D. JOSE CASTELLÓ GUILLEN / D. VICENTE MOLTÓ COLOMA / AÑO 1888 / FABRICA DE RELOJES DE TORRE SISTEMA CANSECO / MADRID"
Mig peu (MP) (08) "N 1249"
(7 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament tocava les hores amb una maça exterior connectada a la maquinària del rellotge.
Tocs actuals de campanes Toca les hores per mitjà de l'electromall intern.
Truja Barra de ferro
Estat actual El campanó està ubicat al centre de la sala de les campanes de la torre sud, junt amb el campanó dels quarts. Penja d'una barra de ferro que el travessa pel centre i el fixa. Té un electromall monofàsic intern per tocar les hores. Conserva l'antiga maça exterior, però aquesta no funciona.
Mecanismes de toc (00) (electromall monofàsic, (09) martell exterior per gravetat (no funciona)
Intervencions El campanó va ser adquirit per l'Ajuntament d'Ibi l'any 1888 junt amb un altre de menors dimensions destinats al toc d'hores i quarts. Va ser fos a la fàbrica de rellotges de torre Sistema Canseco de Madrid i possiblement al mateix temps adquiriren una maquinària del rellotge. L'any 20186 ja no tocava amb la maça antiga i tenia un electromall interior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altre campanó.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El campanó es de ferro, per tant el seu pes real deu ser menor del indicat al "pes aproximat".

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (31-07-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-08-2018
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 16-12-2018
  Convertir a PDF