Sant Miquel; la Mitjana (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - SALEM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5894)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 56
Vora 6,
Pes aproximat 131
Any fosa 1751
Descripció La campana té sis anses amb decoracions zoomorfes. Seguidament, al terç, presenta diversos cordons que s'agrupen de dos en dos. Entre ells està aquesta inscripció: "SANCTE✱MICHAEL✱ARCHANGELE✱DEFENDE ✱NOS✱IN✱PRAELIO✱". És una invocació en llatí a Sant Miquel Arcàngel que a finals del segle XIX quedaria integrada a l'oració que Lleó XIII va ordenar resar a la fi de les misses. En valencià seria: "SANT MIQUEL ARCÀNGEL DEFENSEU-NOS EN LA BATALLA". Al mig hi ha una creu de calvari, un Sant Miquel Arcàngel, la Immaculada Concepció i Santa Bàrbera. Al mig peu i peu també i han diversos cordons, tots ells agrupats de dos en dos. Baix de la creu està l'any de fosa, ubicat entre dos fragments de sanefa: "ANNO✱MDCCLI✱". En numeració aràbiga seria 1751.
Anses Anses amb decoracions zoomorfes.
Terç (T) (2 cordons)
(fragment de sanefa) "SANCTE✱MICHAEL✱ARCHANGELE✱DEFENDE ✱NOS✱IN✱PRAELIO✱"
(cordó)
(00) (estrela) (fragment de sanefa)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu de calvari recreuada)
(03) (Sant Miquel Arcàngel)
(07) (Immaculada Concepció)
(09) (Santa Bàrbera)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (00) (fragment de sanefa) "ANNO✱MDCCLI✱" (fragment de sanefa)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, possiblement de perfil tradicional valencià i segurament dotada amb accessoris per al toc manual i una corda al batall.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria de Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2016 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • TOMAS CALATANYUD; Vicent (16-05-2005)
 • MONTELL TORMO, Isaac (28-10-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (06-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-01-2021
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF