Maria Micaela (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - SALEM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5895)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 65
Vora 7,5
Pes aproximat 254
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1826
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció en espanyol: "✱ ✱ ✱ (flor)MARIA✱MICELA✱ANO✱DE✱I826 ✱ DOMINGO ROSES ME HIZO". Correctament seria: "MARIA MICAELA AÑO DE 1826 DOMINGO ROSES ME HIZO". En ella indica els noms de la campana, l'any de fosa i el nom de l'autor de la campana. Al mig té una creu de calvari entre dos elements decoratius vegetals, un crucifix, una custòdia i una imatge de Sant Domènec de Guzmán. Té tres cordons al mig peu i altres dos al peu.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ (flor)MARIA✱MICELA✱ANO✱DE✱I826 ✱ DOMINGO ROSES ME HIZO"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (Crucifix)
(06) (Custòdia)
(09) (Sant Domènec de Guzmán)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, possiblement de perfil tradicional valencià i segurament dotada amb accessoris per al toc manual i una corda al batall.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Roses i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavoria la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria de Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2016 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • TOMAS CALATANYUD; Vicent (16-05-2005)
 • MONTELL TORMO, Isaac (28-10-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (06-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-01-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF