Sant Pere (5) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 59)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 135
Altura del bronze 110
Vora 15
Pes aproximat 1425
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1977
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "SAN PEDRO". Per tant està dedicada a Sant Pere Apòstol, titular del temple parroquial. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"; element habitual entre les campanes industrials. Finalment amb mig està ña següent inscripció: "REFUNDIDA 1977 / PADRINOS / D. PASCUAL BELTRAN CARRASQUER / Dª FILOMENA GARCIA SEGARRA". En ella indica la data en que va ser refosa i el nom dels padrins de la seua benedicció.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAN PEDRO"
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) (imatge de Sant Pere Apòstol) "REFUNDIDA 1977 / PADRINOS / D. PASCUAL BELTRAN CARRASQUER / Dª FILOMENA GARCIA SEGARRA"
Mig peu (MP) (6 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior Comptava amb un electromall monofàsic per a repicar-la automàticament, procedent de l'anterior campana, que ja ha estat canviat per un electromall.
Estat actual Es troba en un mal estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb una truja de ferro Manclús vella i aquesta té un capçal decorat. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Finalment compta amb un batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. . La truja està fortament oxidada a causa de la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. La instal·lació actual de la campana no ajuda a la correcta conservació de la mateixa ni té cap vinculació amb la tradició local.

Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol deuria ser canviat per un d'impulsos.
Mecanismes de toc motor per vol i mig vol; martell manclús
Intervencions Al voltant de l'any 1977 es va trencar la campana major de la parroquia i es va baixar del campanar per refondre-la. Aquest treball va estar realitzat per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, resultant de la refosa l'actual campana. Aquesta va ser beneïda i pujada al campanar, quedant instal·lada amb la truja de l'anterior campana, així com els mecanismes de toc que tenia. Els padrins de la benedicció varen ser Pasqual Beltran i Filomena García.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (14-09-1991)
 • ABARCA, Javier [Documentació fotogràfica] (04-01-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (11-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-04-2021
  Convertir a PDF