Maria, la Senyalera (0) - Parròquia de la Sagrada Família - LA VILAVELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5920)

Localització Presbiteri
Diàmetre 32
Altura del bronze 27
Vora 6
Pes aproximat 19
FonedorTRAVER, JUAN (ARTANA)
Any fosa 1858
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció, referent al nom de la campana i l'any en que es va fer: "# MARIA # AÑO # M D CCC L VIII ###". Curiosament l'any de fundició es va indicar amb números romans, costum molt estranya al segle XIX, però si habitual en algunes campanes aquest fonedor. Al mig trobem el nom del autor: "#JVAN# / #DEARTAAN# / #MEHIZO#", que correctament escrita seria: "JUAN DE ARTANA ME HIZO", segurament per motius d'espai no va incloure el cognom, que sens dubte es Traver.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
(00) (cenefa de triangles)
(cordó)
"# MARIA # AÑO # M D CCC L VIII ###"
(cordó)
(00) (cenefa de triangles)
(cordó)
Mig (M) (00) "#JVAN# / #DEARTAAN# / #MEHIZO#"
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com hem indicat, era la campana senyalera, encarregada de coordinar els tocs de campanes amb els actes litúrgics celebrats al temple. Principalment avisaria als campaners per a que tocaren en moments determinats com l'Alçar a Déu.
Tocs actuals de campanes Toca per al inici de la missa, accionant la ballesta.
Truja Fusta original
Estat original Sembla que la campana va estar ubicada al tercer cos del campanar des de la seua fundició, complint les funcions de senyalera. Per tant comptaria amb una llarga corda que des de la ballesta arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Es trobava en un estat regular, principalment estava deteriorada la truja de fusta pel pas del temps i la exposició del conjunt als agents climàtics.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en un lateral del presbiteri i preparada per a balancejar. Compta amb la truja de fusta original, així com els ferratges, el batall i la ballesta completament restaurats.
Mecanismes de toc (03) ballesta
Intervencions Com indiquen les seues inscripcions, l'any 1858 va ser fosa per Juan Traver, veí de la propera localitat d'Artana i fonedor de campanes actiu entre 1840 i la dècada dels 80 del segle XIX. Segurament la va fondre al seu poble i seria portava posteriorment a La Vilavella per beneir-la i pujar-la al campanar. Quan la casa Manclús va mecanitzar el conjunt, aquesta es va quedar sense fer-ho, fet que va permetre conservar la instal·lació tradicional de la campana. Durant la restauració de les campanes en 2010 va ser baixada del campanar, netejada i montada de nou amb la seua truja, que també es va restaurar. Com que les campanes toquen automàticament i no podia complir la seua funció original va ser ubicada al presbiteri per tocar al inici de la missa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ERACSON S. L. (17-05-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NOTARI LLORENS, Jose María; TRAVER BADENES, Inma (29-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-08-2014
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-07-2019
  Convertir a PDF