La xicoteta (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - LLAURÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5921)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 55
Vora 6
Pes aproximat 131
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1771
Descripció La campana compta amb una inscripció en llatí. Al terç trobem la següent inscripció: "ANO 1771 # (sanefa) # JOSEPH # JVAQVUIN # I ANNA #". Aquesta continua al mig peu: "# ET MISERICORS SALVATOR MISERERE NOBIS #". La inscripció correctament escrita seria: "ANNO 1771 IOSEPH IOACHIM ET ANNA / ET MISERICORS SALVATOR MISERERE NOBIS". Aquesta es pot traduir: "ANY 1771 JOSEP JOAQUIM I ANNA I SALVADOR MISERICORDIÓS TINGEU PIETAT DE NOSALTRES".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"ANO 1771 # (sanefa) # JOSEPH # JVAQVUIN # I ANNA #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(04) (Sant Domènec)
(06) (Bateig del Senyor)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(03) "# ET MISERICORS SALVATOR MISERERE NOBIS # "
(cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions En l'any 1771 es va fondre un nou conjunt de campanes destinat al campanar de Llaurí. L'autor del joc va ser Vicente Roses, que va deixar constància del treball a les inscripcions de la campana gran. Després de beneïda va ser pujada amb les altres campanes a la torre.

Durant la dècada dels anys 60 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar la campana, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per voltejar automàticament. En 2009 va caure al terrat de l'església a causa del trencament de la truja de ferro. En eixe any es va restaurar conjuntament amb la campana gran als tallers d'Electrorecamp S.L. El bronze va ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. El mecanisme de toc va ser renovat per un motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ELECTRO RECAMP S. L. (21-05-2005)
 • ELECTRO RECAMP S. L. (18-04-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; TORRÓ TORTOSA, Enrique [Documentació de la campana] (02-12-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-12-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF