Sant Llorenç (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció - LLAURÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5924)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 100
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1771
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, repartida entre dos cordons: "# L L O R E NZ # AZO # I77I / JUN 4". Aquesta correctament escrita podria ser: "LLORENÇ ANNO 1771 / 4 DE JUNY". En ella indica que està dedicada al patró del poble, Sant Llorenç i la data de fosa. Al mig trobem aquesta inscripció, que està en valencià: "VISENT ROSEZ FEV / ESTE GOCDECAMPANES". Correctament escrita seria: "VICENT ROSES FEU ESTE JOC DE CAMPANES". En ella Vicent Roses, el fonedor, va deixar constància del treball de fosa el conjunt de campanes de Llaurí.

Al mig peu està aquesta inscripció en llatí: "SANCTE DEUS". Es pot traduir com: "SANT DÉU". És la primera de tres aclamacions dirigides a la Santíssima Trinitat: "SANT DÉU SANT FORT SANT IMMORTAL TINGUEU PIETAT DE NOSALTRES". Formen part de les Lletanies Majors, cantades tradiconalment el dia de Sant Marc (25 d'abril) per la benedicció dels camps i del Solemne Trisagi, cant més solemne dedicat a la Santíssima Trinitat. Els origens d'aquest cant els conta Jacobo da Varazze en la Llegenda Daurada, prenent com a font el Llibre Tercer de Sant Joan Damascè: durant unes rogatives celebrades a Constantinopla en motiu de una terrible calamitat un xiquet que participava va ser pujat al cel, escoltant en tot moment als àngels cantar aquest càntic. En el moment de tornar a la terra va entonar aquest cant acabant en eixe moment la calamitat. El Concili de Calcedonia va aprovar aquest cant, finalitzant Sant Joan el seu relat amb aquestes paraules: "Estic segur de que els dimonis fugen ràpidament en escolar la seua lletra".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "# L L O R E NZ # AZO # I77I"
(cordó)
(06) "JUN 4"
(cordó)
Mig (M) (00) (Santa Bàrbera) / (Creu amb pedestal)
(06) (Sant Miquel) / (cordó) / "VISENT ROSEZ FEV / ESTE GOC DE CAMPANES" (cordó)
Mig peu (MP) (06) (Graella i palma del martiri)
(3 cordons)
Peu (00) "SANCTE DEUS"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Possiblement es repicara des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRO RECAMP S. L.
Estat original Comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava amb un mig vol per tocar a difunts. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni possibilitava el toc manual de la campana.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos
Intervencions En l'any 1771 el campaner de Benissoda va fondre un conjunt de campanes destinades al campanar de Llaurí, de les quals actualment es conserven aquesta i la menuda. Després de fosa va ser pujada al campanar.

Durant la dècada dels anys 60 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar la campana, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per voltejar automàticament. En 2009 es va restaurar, sent baixada del campanar per traslladar-la als tallers d'Electrorecamp S.L amb la campana menuda. El bronze va ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. El mecanisme de toc va ser renovat per un motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ELECTRO RECAMP S. L. (21-05-2005)
  • ELECTRO RECAMP S. L. (18-04-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; TORRÓ TORTOSA, Enrique [Documentació de la campana] (02-12-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-12-2015
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0