El Manuel (10) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 604)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 139
Altura del bronze 110
Vora 14
Pes real (en quilos) 1980
FonedorDE VIELSA, MIQUEL
Any fosa 1621
Descripció La campana té una sola inscripció en llatí: "+ ECCE # CRVCEM # DOMINI # FVGITE # PARTES # ADVERSE # VICI LEO DE TRIBV YVDA RADIX ED DAVID # ALLELVIA # MIQVL # DE VIELSA # MEFE # CIT # AN # M # DC # XXI" que calia haver escrit com "ECCE CRCVEM DOMINI FVGITE PARTES ADVERSE. VICI LEO DE TRIBV JVDA RADIX DAVID ALLELUYA. MIQVEL DE VIELSA ME FECIT ANNO MDCXXI" i que es pot traduir com AQUESTA ÉS LA CREU DEL SENYOR, FUGIU ELS ENEMICS. EL LLEO DE LA TRIBU DE JUDÀ I DE L'ARREL DE DAVID HA VENÇUT, AL•LELUIA. MIQUEL DE VIELSA EM VA FER L'ANY 1621.

Hi ha quatre gravats: un Calvari a la part de fora; una Mare de Déu sedent amb Nen a la dreta; un Sant Miquel a la part de dins i un Sant Antoni Abat a l'esquerra.

També té una garlanda amb una sivella i una corretja, en l'extrem de la qual hi posa "AVE MARIA", és a dir DÉU VOS GUARD MARIA.

A la part de fora hi ha una creu amb pedestal i a la de dins una sargantana.

Anses Les anses, decorades, acaben amb forma d'urpes.
Terç (T) (2 cordons)
" + ECCE ✱ CRVCEM ✱ DOMINI ✱ FVGITE ✱ PARTES ✱ ADVERSE ✱ VICI LEO DE TRIBV YVDA RADIX ED " /
(2 cordons)
"DAVID ✱ ALLELVIA ✱ MIQVL ✱ DE VIELSA ✱ MEFE ✱ CIT ✱ AN ✱ M ✱ DC ✱ XXI"
(2 cordons)
(00) (Calvari)
(03) (Mare de Déu sedent amb Nen)
(06) (Sant Miquel)
(09) (Sant Antoni Abat)
(2 cordons)
(garlanda)
(06) (corretja i a l'extrem "AVEMARIA")
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (sargantana)
Peu 2 cordons /
garlanda /
2 cordons
Prima Re 4 +00
Hum Re 3 -39
Tercera Fa 4 +38
Quinta Sib 4 -47
Octava Mib 5 +17
Tocs tradicionals de campanes La campana voltejava mitjançant dues ballestes, amb dues cordes cadascuna. També era repicada amb una corda unida al batall, utilitzada també per al toc quotidià de la muralla.
Tocs actuals de campanes A partir de 1989, sense modificar la instal•lació tradicional, es va instal•lar un sistema de tir mogut per aire comprimit que sona el batall cada nit per al toc de les muralles. Com es tracta d'una cadena enganxada al batall, no afecta de cap manera als tocs manuals, consistents en el vol de la campana, ara amb sengles cordes unides a les dues ballestes, o al repic en combinació amb les altres campanes.
Truja Truja antiga de fusta de carrasca
Estat actual La campana té l'ansa batallera torta des del principi, de manera que quan volteja pegá mes en un costat que en l'altre.
Mecanismes de toc Vol i repic manual; repic mecànic amb aire comprimit
Intervencions Treballs de conservació en els eixos (canvi de rodaments) i batall nou amb moderna subjecció.

El 30/04/2005 es baixa del Campanar amb una gran grua per restaurar-la per ELECTRORECAMP S. L. d'Albaida.

El 06/06/2006 torna la campana restaurada a València, s´exposa en la Porta dels Ferros de la Catedral per una setmana i es puja el 14/06/2006, quedant instal•lada totalment dos dies després.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració específica com a Bé Moble d
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Va ser fosa per primera volta, segons notes de SANCHIS SIVERA, en 1437 ( pel campaner Antoni MARTÍ, natural de Langres, França, fent el treball el 29 de novembre de 1438), ja en 1440 i 1458 se li van fer reparacions, i en 1463 se li va canviar la truja. Es va trencar en 1580 i es feu de nou el 8 d´agost del mateix any. Trencada de nou, es torna a fondre en 1621, afegint-li metall, a expenses de l´arcedià Miquel de Tapia.

Documentacions de la campana:


 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (1988)
 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (14/01/2000)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 03-10-2019
295 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 156 Visitants: 155 Usuaris: 1 - alepuz