Sant Esteve (1) - Catedral de la Purificació de la Mare de Déu - CIUTADELLA (BALEARS)

(Referència 614)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 53
    Altura del bronze 46
    Vora 6
    Pes aproximat (en quilos) 86
    FonedorDÍEZ SANTAMARÍA, MOISÉS
    Any fosa 1920ca
    Descripció La campana, de quatre anses en creu, és característica d'una producció industrial i seriada, de campanes de rellotge. Per tant fou probablement reutilitzada després de la destrucció de les campanes anteriors en 1936. Fins i tot l'absència d'una de les anses, substituïda per un cargol industrial, indicaria un llançament violent des d'un campanar ja que, com és sabut, les campanes que cauen solen trencar una o diverses anses, conservant generalment la seva sonoritat.
    La inscripció és característica de l'empresa fabricant i indica, com s'ha dit, una producció seriada, i per tant sense relació amb el lloc de destinació. Diu en la part de fora "MOISES DIEZ PALENCIA" i en la de dins "HOC SIGNO VINCES". Per baix d'aquesta hi ha un crucifix, mentre que a la part exterior, per baix de la marca de fàbrica hi ha una referència, habitual en aquesta empresa (en la qual el número indica la campana produïda, i la lletra la sèrie, és a dir el tipus de perfil: "2226-A"
    L'expressió llatina fou replegada per EUSEBI DE CESÀREA en la seva Vida de Constantí, en relació a la batalla de Pont Milvio contra MAGENCI. Era el dia 27 d'octubre de l'any 312. Constantí mirà al cel i hi va veure el senyal de la creu amb la inscripció "IN HOC SIGNO VINCES" que es pot traduir com AMB AQUEST SENYAL VENCERÀS. Durant la nit, diversos somnis li recomanaren a marcar els seus legionaris amb aquesta creu, la qual cosa va fer i li va permetre tenir una victòria contundent i definitiva sobre el seu adversari. Aforismos
    La campana té al peu diverses creus incises, probablement set (no totalment verificades per la brutícia que cobreix el bronze) i associades segurament a la cerimònia de la benedicció de la campana, fins i tot per remarcar un possible canvi de valor, des d'un ús civil (rellotge) fins a un ús eclesial (campana per al culte).
    Anses Anses en creu (sols 4) - L'ansa de (00) substituïda per un trepan en el bronze i un cargol industrial.
    Espatlla (H) (Cordó) /
    (4 fulles d'acant)
    Terç (T) (Cordó) /
    (00) "MOISES DIEZ PALENCIA"
    (06) "HOC SIGNO VINCES" /
    (cordó) /
    (garlanda de raïms) /
    (cordó) /
    (00) "2226-A" [tota l'epigrafia CH1.8]
    Mig (M) (06) (crucifix 11 x 7)
    Mig peu (MP) (Garlanda) /
    (cordó) /
    (garlanda)
    Peu (7 creus incises repartides al llarg de la campana)
    Prima Mi 5 -19
    Hum Fa# 4 -40
    Tercera Lab 5 +13
    Octava Fa 6 +25
    Tocs tradicionals de campanes Participava en diversos tocs: volteig amb l'altra petita 2 minuts per a les misses de diumenges i festes; toc de mort amb les tres altres campanes, amb l'electromall i volteig també amb les altres quatre per a les festes majors i extraordinàries.
    Tocs actuals de campanes No pot tocar degut a les condicions de conservació.
    Truja Ferro MANCLÚS vella
    Estat anterior En 1992 la campana, molt bruta, tenia el mateix motor continu actual així com un electromall trifàsic.
    Estat actual Els ferratges que uneixen la campana al jou estan molt rovellats, i el motor bloquejat. En el moment de documentar la campana estava en una inusual posició vertical. En conseqüència hi ha nombrosos excrements de coloms dintre la campana.
    En una de les conservacions van pintar el jou de roig i les anses de verd sense protegir el bronze que està cobert de taques de pintura.
    L'electromall pica una mica baix. En la bobina posa "TESAN S. L. / 0480003-9".
    Campana mal orientada (la creu cap a dins).
    El batall massa curt, pica una mica dalt. Un dels cables de seguretat està solt des de fa temps, i no sols no evitaria la caiguda del mall, sinó que ha marcat el bronze, desfigurant el so i el metall.
    El suport de l'electromall nou ha sigut pintat una volta instal·lat, amb la qual cosa hi ha taques de pintura en el mur.
    Mecanismes de toc (03) motor de vol continu (09) electromall monofàsic
    Intervencions Substitució en 1980 de les instal·lacions anteriors per una mecanització MANCLÚS amb jous de ferro, motors continus i electromalls trifàsics.
    Posteriorment s'ha canviat l'electromall per un altre monofàsic, de resposta més ràpida i de menor grandària.
    Actuacions urgents La campana no deu tocar-se, en les condicions actuals, per cap pretext.
    Propostes La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
    Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques tradicionals, que determinin la seva forma tradicional de tocar.
    La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti el volteig en els dos sentits, per crear una major diversitat sonora. També serà dotada d'electromall per els senyals de difunts. Aquest motor i la seva roda corresponent així com l'electromall s'instal·laran a les 09, de manera que no impedisquen possibles tocs manuals.
    Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada per assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seva caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege en trencar-se, i que els cables tampoc danyin el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser prou elàstica de manera que el batall no reboti.
    La campana haurà d'orientar-se a la manera tradicional, és a dir amb la creu cap a fora.
    Els ferratges utilitzats han de ser necessàriament d'acer inoxidable, degut a la proximitat de la mar.
    Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
    Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
    Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument així com els tocs tradicionals.

    Autors de la documentació

    • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
    • AÑÓN PASCUAL, Gerardo (30-09-1992)
    • BARBER MOLL, Antoni [Les campanes de la Catedral de Menorca] (14-02-2003)
    • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (14-09-2007)
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 14-10-2016
    42 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0