Sants de la Pedra (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6168)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 86
Vora 5
Pes real 149
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1981
Descripció Primerament té al terç aquesta inscripció amb l'advocació a la que està dedicada la campana i la data de l'antiga: "ABDON Y SENEN AÑO 1.892". Seguidament al mig trobem la següent inscripció: "REFUNDIDA EN 1.981 SIENDO CURA PARROCO / D. RICARDO BENEDITO BELTRAN / PADRINOS: PASCUAL SARRIO ARNANDIS / Y Ma JOSE FERRUS MARCH". En ella indica l'any en que va ser refosa, el nom del rector que estava al front de la parròquia eixe any i el dels padrins. Finalment està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "ABDON Y SENEN AÑO 1.892" /
(2 cordons) /
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "REFUNDIDA EN 1.981 SIENDO CURA PARROCO / D. RICARDO BENEDITO BELTRAN / PADRINOS: PASCUAL SARRIO ARNANDIS / Y Ma JOSE FERRUS MARCH"
(10) (marca de fàbrica, monotip) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta nova
Estat anterior Fins la restauració de 2007 la campana estava ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro model Roses. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que questa instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més té una ballesta per al seu toc manual i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc Fusta Nova 2001 Técnica y Artesanía.
Intervencions Entorn a 1981 es va trencar l'anterior campana, fosa en 1892. Va ser baixada del campanar en 1981 per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús. Una volta fosa es va instal·lar al campanar amb la truja de ferro de l'antiga i mecanitzà amb motor de vol continu i electromalll trifàsic.

En 2007 va ser baixada del campanar per procedir a la restauració. En primer lloc es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall, a més de instal·lar una ballesta per eventuals tocs manuals. Aquests treballs es realitzaren per 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-04-2006)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-10-2007)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (30-10-2007)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-03-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF