Campaneta de senyals (0) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6175)

Localització Transaltar
Diàmetre 28
Pes real 15
Any fosa 1748
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # JESVS MARIA JOEPH # AÑO # I748 # ". Aquesta correctament escrita seria: "JESUS MARIA JOSE AÑO 1748". Es tracta d'una invocació a la Sagrada Família, molt habitual entre les inscripcions de les campanes des del segle XVIII fins ben entrat el XX i que en moltes ocasions precedia a la resta d'inscripcions. Finalment trobem la data en que va ser fosa.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (Cordó) /
"# # JESVS MARIA JOEPH # AÑO # I748 # " (la V és una A invertida) /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb dos xiprers)
(06) (Mare de Déu amb Nen)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com indica el seu nom, principalment feia les funcions de campaneta de les senyals, encarregada de coordinar els tocs de campanes amb els actes celebrats al interior del temple. Es tocava amb una corda des del cor de l'església.
Tocs actuals de campanes No toca.
Truja Fusta Original.
Estat original Es trobava instal·lada a l'espadanya que hi ha damunt de la façana principal. Comptava amb una llarga corda que arribava fins al cor.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2007 estava en un estat d'abandó, ja que des de la mecanització de les campanes de la torre va perdre el seu us, tot i que conservava el cable per tocar-la. L'estat de conservació de la truja era regular, principalment causat per la falta de manteniment i la continua exposició als agents atmosfèrics.
Estat actual En la documentació de decembre de 2014 estava ubicada al Transaltar de l'església, situada damunt unes fustes per evitar el desgast de la boca de la campana. L'estat de conservació es bo, ja que compta amb la instal·lació tradicional restaurada (truja de fusta, ferratges i ballesta).
Mecanismes de toc (03) ballesta.
Intervencions En l'any 1748 va ser fosa per un autor desconegut i instal·lada a l'espadanya de la façana principal. Durant la mecanització del conjunt va perdre la seua funció i va deixar de tocar. En 2007 es baixada amb la resta de les campanes per iniciar els treballs de restauració, intervenint en la fusta i peces metàl·liques i netejant el bronze. Finalment va tornar al temple parroquial i es va guardar al transaltar, on espera una ubicació definitiva. Els treballs de restauració es feren per 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-04-2006)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-10-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-10-2007)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (30-10-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (03-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-03-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF