Sant Roc (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6177)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 73
Vora 10
Pes real 460
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1966
Descripció En primer lloc trobem a terç amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Seguidament al mig indica l'advocació a la que està dedicada la campana: "SAN ROQUE". Finalment al mig peu està aquesta inscripció: "AÑO 1887 REFUNDIDA EN EL AÑO 1966 SIENDO CURA PARROCO D. SALVADOR PERALES CLERIES". En ella indica la data de l'anterior campana, la de refosa i el rector que estava al front de la parròquia en el moment de la refosa.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN ROQUE"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"AÑO 1887 REFUNDIDA EN EL AÑO 1966 SIENDO CURA PARROCO D. SALVADOR PERALES CLERIES"
(2 cordons)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat anterior Fins la restauració de 2007 la campana estava ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro model Roses. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que questa instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més té una ballesta per al seu toc manual i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall.
Intervencions L'any 1966 va ser refosa la primitiva campana per estar trencada als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla. Com indiquen les inscripcions l'antiga datava de l'any 1887 i es trencà al voltant de 1966. Suposem que en el moment de refosa seria dotada de la truja de ferro, sent beneïda i pujada al campanar després. En 1981 amb motiu de la refosa de la campana menor es va mecanitzar, instal·lant per al seu toc un motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2007 va ser baixada del campanar per procedir a la restauració. En primer lloc es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall, a més de instal·lar una ballesta per eventuals tocs manuals. Aquests treballs es realitzaren per 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-04-2006)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-10-2007)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (30-10-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (03-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-03-2015
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF