Sant Pere (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6178)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes real 655
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1954
Descripció La campana compta en primer lloc amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA). Al mig trobem la següent inscripció: "SAN PEDRO APOSTOL / "ESTA CAMPANA FUÉ CONSTRUIDA EL AÑO 1777 / Y REFUNDIDA EL AÑO SANTO MARIANO 1954. / SIENDO CURA PARRCO D. SALVADOR PERALES CLERIES / ALCALDE Y PADRINO D. JOSÉ MARÍA MARTÍ FERRANDIS / Y MADRINA DOÑA ELISA FERRÁNDIS MOMPO.". En ella està en primer lloc la dedicació de la campana, Sant Pere Apòstol, que és el titular del temple parroquial. Seguidament indica la data de fosa de la primitiva campana i la de refosa, afegint la inscripció "AÑO MARIANO". Aquesta fa referència a la celebració en 1954 de l'Any Marià de la Puríssima al commemorar el centenari de la Definició del Dogma de la Immaculada en 1854 pel papa Pius IX. Trobem també els noms del rector i dels padrins, un dels quals era a més l'alcalde. Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de fosa: "ALBALAT DE LA RIVERA AÑO 1954".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Pere) "SAN PEDRO APOSTOL / ESTA CAMPANA FUÉ CONSTRUIDA EL AÑO 1777 / Y REFUNDIDA EL AÑO SANTO MARIANO 1954. / SIENDO CURA PARRCO D. SALVADOR PERALES CLERIES / ALCALDE Y PADRINO D. JOSÉ MARÍA MARTÍ FERRANDIS / Y MADRINA DOÑA ELISA FERRÁNDIS MOMPO."
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(00) "ALBALAT DE LA RIVERA AÑO 1954"
(2 cordons)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat anterior Fins la restauració de 2007 la campana estava ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro model Roses. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que questa instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més té una ballesta per al seu toc manual i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall.
Intervencions L'any 1954 va ser refosa la primitiva campana per estar trencada als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla. Com indiquen les inscripcions l'antiga datava de l'any 1777 i es trencà al voltant de 1954. Suposem que en el moment de refosa seria dotada de la truja de ferro, sent beneïda i pujada al campanar després. En 1981 amb motiu de la refosa de la campana menor es va mecanitzar, instal·lant per al seu toc un motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2007 va ser baixada del campanar per procedir a la restauració. En primer lloc es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall, a més de instal·lar una ballesta per eventuals tocs manuals. Aquests treballs es realitzaren per 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-04-2006)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-10-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (03-12-2014)
Actualització 11-01-2017
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF