Assumpció, La Xicoteta (1) - Parròquia de Santa Ana - QUATRETONDETA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6200)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat 107
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció La campana té al terç unes flors i quatre penjolls. També disposa d'aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ ASUNCION AÑO SATNO 1950. ✱ ✱". L'expressió "AÑO SANTO" es refereix a l'any Jubilar convocat amb motiu del 1950 aniversari del naixement de Crist. Al mig té una creu, un monograma de Maria, una imatge de l'Assumpció i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té una sanefa amb flors.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ASUNCION AÑO SATNO 1950. ✱ ✱"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (penjoll)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de l’Assumpció)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la sala de les campanes.
Truja Fusta i formigó, original
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta original, formada per peces de fusta i formigó pintada de marró. Té una corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar i batall lligat.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1950 als tallers de la foneria de Hermanos Roses de Silla (València). La truja es va fabricar al mateix temps i combina la fusta amb el formigó, materials habituals a l'època. No s'ha mecanitzat posteriorment i conserva els usos manuals.
Propostes En cas de restauració caldria conservar la instal·lació de la campana, especialment la truja. Aquesta s'ha de restaurar i sols s'admetrà un canvi si aquesta no assegura l'estabilitat del conjunt i es canvia per una de perfil idèntic a l'actual. En cas de mecanització es podrà dotar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Caldria dotar-la amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interesant. Pot refondre’s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.

Autors de la documentació

 • ELECTRO-RECAMP (12-04-2006)
 • MONTELL TORMO; Isaac (12-10-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; CANET LLODRÀ, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2022
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF