Sagrat Cor de Jesús (5) - Catedral de Sant Pere - VIC (CATALUNYA)

(Referència 626)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 109
Altura del bronze 85
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 750
FonedorERICE, VIDAL
Any fosa 1941
Descripció DEDICADA AL SAGRADO CORAZON DE JESUS
ACUDE AL TEMPLO PUNTUAL CADA VEZ QUE YO TE LLAMO QUE ES COMO SI TE LLAMARA EL MISMO DIOS SOBERANO.
SE REFUNDIO EN EL AÑO 1941
Marca de fàbrica: "VIDAL ERICE PAMPLONA#
Crucifix i Sagrat Cor de Jesús.
Anses 7
Terç (T) Cordó /
cordó /
"DEDICADA AL SAGRADO CORAZON DE JESUS" [CH2.5] /
cordó /
(garlanda neogòtica)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (Cor de Jesús) /
"ACUDE AL TEMPLO PUNTUAL /
CADA VEZ QUE YO TE LLAMO /
QUE ES COMO SI TE LLAMARA /
EL MISMO DIOS SOBERANO" [CH2.5] /
(marca de fàbrica monotip) "VIDAL ERICE / PAMPLONA" [CH1.5]
Mig peu (MP) Garlanda /
cordó /
(06) "SE REFUNDIO" /
cordó /
"EL AÑO 1941" [CH2.5] /
cordó
Prima Reb 4 +26
Hum Do 3 -37
Tercera Fa 4 -03
Quinta Lab 4 -28
Octava Mib 5 -13
Tocs tradicionals de campanes La campana era tocada a la catalana, és a dir fent-la brandar fins dur-la a seure, amb la campana cap amunt, amb un topall de ferro en la biga per aturar la campana recolzant-hi el braç de fusta. També es feia repicar, mitjançant una corda connectada al batall per mitjà d'un gantxo.

La mecanització dels anys vuitanta va permetre automatitzar els tocs sense necessitat d'un campaner per als senyals quotidians. El campaner hi actuava sols per a les festes majors.

Tocs actuals de campanes La campana és exclusivament repicada, ja que no pot ser brandada.

Els tocs automàtics es realitzen exclusivament mitjançant un electromall. No sembla que es toqui manualment de manera regular.

Truja Fusta amb un capçal de pedra
Estat original La campana estava ubicada en una estructura sobre grans bigues de fusta, disposades a uns 3 o 4 metres del terra, de manera que la campana es podia tocar, amb una corda i un braç de ferro, brandant-la i podent dur-la a seure, recolzant el braç en un topall de ferro ubicat en la biga.
Estat anterior En 1989 la campana es trobava com en 2004. Havíen construit un doble terra, per damunt de la sala, que servia per la nova sala de la campana del rellotge, i un altre a uns 100 cm per baix de les grans bigues de fusta sobre les quals es recolzen les campanes.

Per altra banda, les grans bigues de fusta, probablement tan antigues com el campanar, sobre les quals es recolzaven les campanes i que transmitien l'esforç a la fàbrica, van ser asserrades en un extrem, recolzant-les ara sobre una estructura metàl•lica.

A més l'electromall, instal•lat per GUIXÀ de Monistrol de Montserrat, es va disposar de manera que impedeix qualsevol possibilitat de moviment, per la qual cosa la campana es veu limitada al repic automàtic o manual.

Estat actual Regular. Les decoracions i epigrafia de la campana són interessants, malgrat una fosa defectuosa. No obstant, es tracta d'inscripcions estàndard, que foren utilitzades en nombroses campanes del mateix fonedor, com ara les campanes majors de Solsona. En el cas present, no hi ha cap indicació respecte a la catedral de Vic.

La campana suporta diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta dels textos i decoracions, i probablement afecten al seu so.

Mecanismes de toc repique manual y electromazo
Intervencions Dues actuacions, arquitectònica i mecànica, impossibiliten la realització dels tocs a la manera catalana: la ubicació del terra pròxim a la campana i la mutilació de les bigues de fusta, per una part; la col•locació d'un sistema electromecànic (electromall de l'empresa GUIXÀ de Monistrol de Montserrat) que no reprodueix els tocs tradicionals i impedeix els tocs manuals.
Propostes En el cas de conservar la campana, cal fer les següents actuacions:

 • Cal reubicar la campana, de manera que pugui ser brandada, i també duta a seure, en una nova estructura ubicada en aquesta sala de campanes, tot i que no seria descartable la ubicació de totes les campanes en la sala de la campana del rellotge.
 • En aquest cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió, tant per dins com per fora. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

No obstant semblaria més coherent fer una campana nova, dins un conjunt harmonitzat.

En qualsevol cas cal tenir en compte les següents condicions:


 • Cal restaurar el jou de fusta i pedra, de manera que sigui segur, i mantingui totes aquelles característiques acústiques i rítmiques que el caracteritzen.
 • Cal dotar, igualment, la campana d'un motor d'impulsos que reprodueixi els tocs tradicionals i no impedeixi els tocs manuals, així com un electromall per als senyals quotidians i altres tocs.
Protecció Protecció genèrica al trobar-s
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Primera documentació de la campana:

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (14/07/1989)

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio [Documentació de la campana.] (14-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana.] (23-07-2004)
Editor de la fitxa PALLÀS MARIANI, Xavier
Actualització 19-12-2023
16 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 12-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0