Santa Bàrbara (1) - Catedral de l'Assumpció de la Mare de Déu - TORTOSA (CATALUNYA)

(Referència 638)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 60
    Altura del bronze 55
    Vora 7
    Pes aproximat (en quilos) 125
    FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
    Any fosa 1824
    Descripció La campana, probablement de recuperació després de la guerra civil, porta la següent inscripció, que combina el llatí i l'español: "SANCTA BARBARA ORA PRONOBIS # MEHIZO # " / "ANTONIO # GVILLEM # ANO I824 # " que haurien d'haver escrit "PRO NOBIS" i "AÑO" i que es pot traduir com SANTA BÀRBARA PREGUE PER NOSALTRES - EM VA FER ANTONI GUILLEM (L'ANY) 1824. La primera part procedeix de la litania dels sants.
    Antonio GUILLEM és un fonedor del qual es coneixen campanes entre 1799 i 1824 al sud de Catalunya i al nord de la Comunitat Valenciana.
    Anses Anses mutil·lades . Trepans.
    Espatlla (H) (3 cordons)
    Terç (T) (Cordó) /
    "SANCTA BARBARA ORA PRONOBIS # MEHIZO # " /
    (cordó) /
    "ANTONIO # GVILLEM # ANO I824 # " [CH3] /
    (cordó)
    Mig (M) (02) (creu amb pedestal)
    Mig peu (MP) (2 cordons) /
    (2 cordons)
    Prima Sol 5 +16
    Hum Mi 4 -29
    Tercera Lab 5 +43
    Octava Fa# 6 -46
    Tocs tradicionals de campanes La campana voltava i repicava.
    Tocs actuals de campanes Volteig amb motor continu - Repic amb electromall.
    Truja Ferro PORTILLA
    Estat original Probablement la campana fou dotada d'anses i segurament amb un jou de fusta.
    L'actuació típica dels PORTILLA en els anys 70 fou de mutilar la campana, llevant-li les anses, i unir la campana amb trepants a un jou metàl·lic, amb els eixos molt rebaixats, i una roda molt gran, de manera que la mateixa campana fos el seu contrapès, i que el gran diàmetre de la roda permetés un motor menys potent i sense reductora.
    Aquesta disposició, a la llarga, acaba trencant les campanes.
    Estat anterior En 1989 la campana estava dotada d'un motor de volteig continu i d'un electromall extern i funcionava perfectament, dintre les limitacions de l'equipament electromecànic.
    Estat actual Anses serrades i campana foradada.
    Mecanismes de toc (03) electromall - (09) motor continu volteig
    Propostes Es proposa la reubicació i reutilització de la campana, tot i mantenint el seu paper per la interpretació de melodies, la utilització com campana de repic i de volteig, recuperant el lloc de la campana "Prima", desapareguda en la guerra civil.
    En conseqüència la campana ha de netejar-se, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original.
    La campana s'ubicarà en un dels finestrals lliures, amb els eixos a nivell de les altres campanes, segons es proposa en el dibuix adjunt.
    Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants a l'existent de la Vedada, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar, però amb palanca de ferro en el braç.
    La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti tant el volteig en els dos sentits (com ocorria amb el toc per mitjà de soga) com la detenció de la campana cap amunt entre toc i toc. Aquest motor i la seva roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repics i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, com ara, es posi la palanca de volteig per a possibles tocs manuals.
    Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o inclús quelcom menor, per a assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege al trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera per mitjà d'una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
    Vistos els problemes de conservació deguts a les aus, seria convenient recular els suports dels eixos de manera que la campana pugui balancejar, i inclús voltejar, sense tocar una reixeta d'acer inoxidable i transparent tant als sons com a la visió, que s'instal·laria en totes les obertures de la sala, a nivell del mur exterior.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural.
    Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per un altra campana de distinta afinació.
    Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

    Autors de la documentació

    • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (21-07-1989)
    • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
    • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (31-05-2005)
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 02-11-2016
    17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 60 Visitants: 60 Usuaris: 0