Sant Josep (1) - Parròquia dels Sants Joans - ALMENARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6438)

Localització sala de campanes
Diàmetre 69
Altura del bronze 53
Vora 7
Pes aproximat 190
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1897
Descripció La campana té set anses. Seguidament, al terç hi ha tres cordons, entre els quals es disposen diversos triangles decorats. Entre els dos superiors apareix esta inscripció: "SAN # JOSE # SIENDO # CURA # D. (P)EDRO FERRER PERIS # AÑO 1897 #". Al mig hi ha una creu de calvari, l'anagrama de Jesús, el monograma de Maria i un text amb els autors de la campana, rodejat per triangles decorats: "ME HIZO / VICENTE ROSES / E / HIJOS / DE / ADZANETA". Finalment, té quatre cordons al mig peu i dos més al peu.
Terç (T) (Garlanda de triangles cap amunt) /
(cordó) /
"SAN # JOSE # SIENDO # CURA # D. (P)EDRO FERRER PERIS # AÑO 1897 #" (P) invertida - possible "Q" )/
(cordó)
(triangles cap amunt) /
(cordó) /
(triangles cap a baix)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (anagrama de Jesús - invertit)
(06) (marca de fàbrica) "ME HIZO / VICENTE ROSES / E / HIJOS / DE / ADZANETA" (D invertida)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta Caresa
Estat actual Té un badat, situat a la zona de percusió del batall (06). Es troba ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (desconnectat)
Intervencions La truja original de la campana, conservada en els magatzems parroquials, fou substituïda per CARESA cap a l'any 2000, en un treball dirigit per Vicent TOMÁS CALATAYUD de RELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO de València. La campana ha sigut mecanitzada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA de Massanassa i s'ha desconnectat després que es trencara.
Propostes Cal soldar la campana als tallers d'una empresa especialitzada. No es pot refondre pel seu interés patrimonial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana i de la truja de fusta original en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (13-10-2006)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (21-10-2006)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (22-10-2006)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-07-2021
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF