Maria del Miracle i Sant Jaume (3) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - RELLEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 646)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 92
Altura del bronze 75
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 451
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1885
Descripció La campana té al terç dos inscripcions. La primera indica que està dedicada als patrons del poble, Sant Jaume i la Mare de Déu del Miracle, així com la data de l'antiga campana i la de refosa: "PATRONOS MARIA DEL MILAGRO S. JAIME SE HIZO EN EL AÑO 1790 Y SE REFUNDIO EN 1885". La segona recull el nom de la persona que va pagar la refosa i les paraules estan separades per triangles decorats: "A (triangle decorat) EXPENSAS (triangle decorat) DE (triangle decorat) MARIA (triangle decorat) BARBER (triangle decorat) CABOT". Els triangles decorats apareixen també plenant l'espai que deixen lliure les inscripcions. Al mig disposa d'una creu amb pedestal i una inscripció amb el nom del fonedor, emmarcada per una sanefa de triangles decorats: "VICENTE / DOMINGO / ROSAS / MEHIZO".
Anses Anses decorades
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
(cordó)
(triangles decorats) "PATRONOS MARIA DEL MILAGRO S. JAIME SE HIZO EN EL AÑO 1790 Y SE REFUNDIO EN 1885"
(cordó) "A (triangle decorat) EXPENSAS (triangle decorat) DE (triangle decorat) MARIA (triangle decorat) BARBER (triangle decorat) CABOT"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "VICENTE / DOMINGO / ROSAS / MEHIZO"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa sala de les campanes. Tocava hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig manual. Toca hores.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local restaurada
Estat anterior Als anys 90 del segle XX es va documentar amb una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús que s'acabava d'instal·lar. No estava mecanitzada i tenia una maça exterior per als tocs horaris.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta antiga de perfil tradicional local que es va restaurar. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser refosa l'any 1885 pel fonedor Vicente Domingo Rosas (o Roses) d'Atzeneta d'Albaida pel trencament d'una campana més antiga que datava de l'any 1790. María Barber Cabot va pagar les despeses de refondre-la. A principis de la dècada dels 90 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja de fusta per altra de ferro però sense arribar a mecanitzar-la.

Pocs anys després Electrorecamp va restaurar la campana. Aquest treball va suposar la restauració i restitució de l'antiga truja de fusta, una intervenció modèlica que es va seguir amb la resta de les campanes (fent una truja nova per a les que no conservaven l'antiga). La campana es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (14-06-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2019
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - FERNANDO