La Córdula Càndia (2) - Catedral de l'Assumpció de la Mare de Déu - TORTOSA (CATALUNYA)

(Referència 6469)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 119
  Altura del bronze 110
  Vora 12
  Pes aproximat 976
  FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
  Any fosa 1995
  Descripció La campana porta la inscripció de la campana anterior, en la part superior: " # CORDULA CANDIDA + TORTOSA MCMXLI # ".
  Es torna a repetir l'error, ja que antigament la "Còrdula" i la "Càndia" no sols eren dues campanes, més aviat petites (la primera i la quarta, de menor a major, d'un conjunt de set campanes) sinó que la campana mitjana, com és aquesta, s'anomenava "L'Agustina".
  En el medi està, a la part de fora, una Immaculada) i baix el text de la donació "REFOSA PEL / CLUB DE LEONES / TORTOSA 1995" A la dreta està la marca de fàbrica en monotip (campana) / "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA") i baix la signatura manuscrita del fonedor " # Abel Portilla # / Me Fecit / Nº 42 - 95".
  A la part interior hi ha una creu amb pedestal i a l'esquerra una custòdia.
  Terç (T) (2 cordons) /
  " # CORDULA CANDIDA + TORTOSA MCMXLI # " /
  (2 cordons) /
  (garlanda)
  Mig (M) (00) (Immaculada) / "REFOSA PEL / CLUB DE LEONES / TORTOSA 1995"
  (03) (Marca de fàbrica monotip (campana) / "Hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA") / " # Abel Portilla # / Me Fecit / Nº 42 - 95" (manuscrit)
  (06) (Creu amb pedestal)
  (09) (Custòdia)
  Prima Re 4 +22
  Hum Fa# 3 -28
  Tercera Lab 4 +15
  Quinta Do 5 -02
  Octava Fa# 5 -49
  Tocs tradicionals de campanes La campana voltava i repicava.
  Tocs actuals de campanes Volteig amb motor continu - Repic amb electromall.
  Truja Ferro PORTILLA nou
  Estat actual Mal orientada (creu cap a dintre).
  La campana repeteix la instal·lació prèvia, realitzada per l'anterior generació dels PORTILLA, tot i que conservant les anses, amb molts dels seus defectes que deformen el so de la campana: jou metàl·lic, eixos molt rebaixats, campana excessivament equilibrada que volta amb una minúscula roda dentada.
  Mecanismes de toc (03) motor MOVOTRON de vol d'impulsos (09) electromall monofàsic PORTILLA de dues bobines
  Intervencions Refosa de la campana anterior esquerdada i substitució de tota la instal·lació pels HERMANOS PORTILLA en 1995.
  Propostes Es proposa la utilització com campana de repic i de volteig, recuperant el lloc de la campana "Agustina", desapareguda en la guerra civil.
  Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants a l'existent de la Vedada, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar, però amb palanca de ferro en el braç.
  La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti tant el volteig en els dos sentits (com ocorria amb el toc per mitjà de soga) com la detenció de la campana cap amunt entre toc i toc. Aquest motor i la seva roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repics i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, com ara, es posi la palanca de volteig per a possibles tocs manuals.
  Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o inclús quelcom menor, per a assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege al trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera per mitjà d'una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
  Vistos els problemes de conservació deguts a les aus, seria convenient recular els suports dels eixos de manera que la campana pugui balancejar, i inclús voltejar, sense tocar una reixeta d'acer inoxidable i transparent tant als sons com a la visió, que s'instal·laria en totes les obertures de la sala, a nivell del mur exterior.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (31-05-2005)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 02-11-2016
  16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF