Maria (1) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - BOCAIRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6496)

Localització Museu parroquial
Diàmetre (en cm) 23
Pes aproximat (en quilos) 7
Any fosa 1550ca
Descripció La campana té una simple inscripció en majúscula humanística: "AVE MARIA GRATIA PLENA # ". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28 on escriuen "AVE, GRATIA PLENA" que pot traduir-se com ET SALUDE, MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA". La inclusió del nom de Maria, que en el relat evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.
La campana té, a la part exterior, una creu amb pedestal, i no compta amb altra decoració a banda dels cordons ubicats en torn al text, en el medi peu i en el peu.
La campana sembla més antiga del que s'ha publicat. Per la tipologia de l'epigrafia (humanista molt quadrada) i pel tipus de cordons, a falta de una millor documentació, la campana seria datable entre 1550 i 1650, més pròxima de la primera data que de la segona. La tipologia de l'epigrafia i de les decoracions (cordons) no permet aventurar el nom del fonedor, segurament ambulant. Es tracta d'una de les primeres utilitzacions, en els textos de campanes, de l'epigrafia humanística.
Terç (T) (2 cordons) /
"AVE MARIA GRATIA PLENA # " /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Truja de fusta d'iroco
Estat anterior Els capçals estaven totalment solts i secs, impedint el seu volteig i ocasionant perill de caiguda.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està ubicada a una de les sales del museu parroquial amb truja de fusta i una senzilla estructura que permet fer-la sonar.
Mecanismes de toc Manual amb cigonyal
Intervencions La campana ha estat restaurada per la Colla de Campaners d´Ontinyent, sent inaugurada la restauració i beneïda l'1 de maig en la seua pròpia ermita, en la festivitat que cada any Bocairent celebra a Sant Jaume eixe mateix dia. Per l'antiguitat i el perill de que siga furtada, s'ha realitzat una rèplica per col·locar-la a l'espadanya de l'ermita, mentre l'original ha passat a custodiar-se al Museu Parroquial de Bocairent.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (01-03-2007)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (13-03-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (29-03-2007)
 • COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT (10-04-2007)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (01-05-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica] (14-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2021
21 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-03-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 16 Visitants: 16 Usuaris: 0