Sant Jaume (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6554)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 29
Altura del bronze 20
Vora 2
Pes real 14
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1895
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "✱ SAN JAIME AÑO 1895 ✱". Al mig té una xicoteta creu i un relleu del rei Jaume I idèntica a la situada al Parterre de València amb aquest text baix: "AL REY / D. JAIME". El tipus de lletra i la creu permeten atribuir la campana a Jaime Rosas.
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ SAN JAIME AÑO 1895 ✱" /
(2 Cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal) /
(06) (relleu d'En Jaume I) "AL REY / D. JAIME"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Hum Sol
Tocs actuals de campanes Toc exclusivament manual, pels Campaners de Moixent
Truja Fusta antiga. Restaurada per els Campaners de Moixent
Estat actual Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la instal·lació tradicional. La truja és de fusta i té un cigonyal per voltejar-la manualment des de la sala de les campanes. Els rodaments de la campana no descansen al mur, sinó que ho fan a uns suports.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions CAMPANA PROCEDENT DE LA CASA ORÀ (MOIXENT). La campana es va caure de l’espadanya en el mes de març de 2008, i agafada per un voluntari de Cáritas Diocesana de València la deixà de forma provisional en la base del campanar de Moixent. Cáritas Diocesana, els Campaners de Moixent, i el Rector de Moixent, acordaren deixar de forma provisonal la campana en el campanar de Moixent. Restaurada pels Campaners de Moixent i instal·lada per Electrorecamp S.L. el dia 18 de maig de 2009, damunt de la campana Sant Pere-Sant Isidre-Sant Antoni.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana estava situada en un Oratori, on des de ja fa temps, no es celebra culte. Segons un document de l´Arxiu Parroquial de Moixent, que diu: «Licencia Misa 1900” sabem que l´Oratori estava dedicat a “Nuestra Señora de los Dolores” en el qual es demana celebrar culte. En aquest Oratori tan sols es celebrava quan acudien els Propietaris.

El relleu del rei En Jaume segueix la iconografia típica d'aquest monarca, la mateixa que podem trobar en l'escultura dedicada al Conqueridor de la plaça Alfons el Magnànim de la ciutat de València.

Autors de la documentació

 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (12-05-2007)
 • ELECTRORECAMP S.L. (31-01-2008)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (18-05-2009)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (08-03-2012)
 • MONTELL TORMO, Isaac (11-03-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (14-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-05-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF