Sant Jordi (2) - Parròquia de l'Assumpció - MONTESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6563)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Pes real 505
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2007
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç en valencià: "✱ PREGUEU PER NOSALTRES ✱ /✱ SANT JORDI ✱". Aquesta senzilla súplica, dirigida a Sant Jordi, prové de les Lletanies dels Sants, cantades en algunes celebracions litúrgiques de l'Església. Al mig té dos creus gregues, una imatge de Sant Jordi i la marca de fàbrica amb la signatura autògrafa del fonedor: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº36". Finalment té aquesta inscripció al mig peu, també en valencià: "✱ ABEL PORTILLA EM VA FER ✱ PARRÒQUIA DE L'ASSUMPCIÓ ✱ MONTESA ANY 2007 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ PREGUEU PER NOSALTRES ✱"
(06) "✱ SANT JORDI ✱"
(2 cordons)
(sanefa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Creu)
(06) (imatge de Sant Jordi)
(03) (marca de fàbrica i inscripció Abel Portilla) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº36"
Mig peu (MP) (2 cordona)
"✱ ABEL PORTILLA EM VA FER ✱ PARRÒQUIA DE L'ASSUMPCIÓ ✱ MONTESA ANY 2007 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electrorecamp, semblant al perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall, motor d'impuls
Intervencions Fosa gràcies a subvenció de 18.000 € de la Diputació de València. Substitueix a una altra campana de 1921, badada, i conservada ara al Museu Parroquial. Informació treta d´un article de Levante-EMV (01-06-2007).

Va ser fosa als tallers de la foneria càntabra de Hermanos Portilla l'any 2007. La seua fosa va coincidir amb la restauració de les dos campanes existents a la torre. La fabricació de la truja de fusta i instal·lació de la campana a la torre va estar a càrrec d'Electrorecamp.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • CERDÁ BALLESTER, Josep (01-06-2007)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-01-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-03-2023
  Convertir a PDF