Mare de Déu del Lluch (4) - Santuari de la Mare de Déu del Lluch - ALZIRA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 6602)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 97
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat 528
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1966
Descripció Primerament trobem aquesta inscripció: "VIRGEN DE LLUCH / AÑO SANTO MARIANO ALZIREÑO / 1.965 - 1.966". En ella indica l'advocació a la que está dedicada la campana, la Mare de Déu del Lluch, que és la patrona d'Alzira. Seguidament la inscripció fa al·lusió al Any Sant que es va celebrar amb motiu de la Coronació Canónica de la Mare de Déu el 22 de maig de 1966. A l'altre costat trobem: "EN MEMORIA DEL JOVEN D. LUIS SUÑER PICO / DIRECTOR GENERAL DE AVIDESA / + 15-ENERO-1.964". Finalment i també al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cenefa de cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "VIRGEN DE LLUCH / AÑO SANTO MARIANO ALZIREÑO / 1.965 - 1.966"
(06) "EN MEMORIA DEL JOVEN D. LUIS SUÑER PICO / DIRECTOR GENERAL DE AVIDESA / + 15 DE ENERO 1964"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les Hores.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior La campana estava instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. L'estat regular en que es trobava va motivar la seua restauració.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta, de prefil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos i electromall.
Intervencions L'any 1966 va ser acabat el campanar del Santuari i amb motiu de la Coronació Canónica de la Mare de Déu es van fondre les quatre campanes als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Les quatre campanes es portaren a l'explanada del Santuari per la seua benedicció, sent pujades després al campanar i mecanitzades amb motor de vol continu. Aquesta és la més gran de les quatre, dedicada a la patrona.

El 29 de juny de 2007 Electrorecamp S.L. li posa una fusta nova entre la truja i la campana, a més d'un nou batall. Aquests treballs es van dur a terme en la sala de campanes del Santuari. En 2010 la mateixa empresa la va baixar del campanar, per netejar-la als seus tallers i canviar la truja per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al Santuari i el dia de l'Ascensió d'eixe any es va beneir aquesta restauració pel Degà de la Catedral de València, D. Emilio Aliaga. Finalment es pujà al campanar, quedant mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. Aquests treballs es financiaren amb subvenció de la Diputació de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (29-06-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (05-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-11-2014
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 11-07-2020
  Convertir a PDF