Quarts menor (A) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6618)

Localització Terrassa
Diàmetre 48
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat 64
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# BENIFAYO # AÑO 1940. #". En ella trobem el nom del poble i la data de fosa. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Finalment al mig peu està a marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)".
Terç (T) (2 cordons)
"# BENIFAYO # AÑO 1940. #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(03) (decoració vegetal)
(06) (Escut franquista)
(09) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts de dia i de nit.
Tocs actuals de campanes Actualment no toca.
Truja Biga de ferro.
Estat actual La campana es troba instal·lada en un bon estat de conservació, instal·lada en una biga de ferro al terrat del campanar. Compta amb martell exterior (00) per tocar les hores. No compta el martell amb cable per accionar-la.
Mecanismes de toc (00) Martell exterior.
Intervencions La campana a ser fosa en l'any 1940 per la foneria dels Hermanos Roses de Silla junt a altres dos campanes, destinades totes elles a tocar les hores. No compta amb cap advocació, tan sols indicant el nom del poble i la data de fosa en les inscripcions. Segurament va ser pagada per l'Ajuntament de Benifaió, ja que era obligació municipal mantenir el rellotge i el toc de les hores.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la campana] (30-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-02-2015
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-06-2021
  Convertir a PDF