Nostra Senyora del Pòpul (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - QUART DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6690)

Localització sala de campanes
Diàmetre 96
Altura del bronze 87
Vora 10
Pes aproximat 512
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2007
Terç (T) (2 cordons) /
"NUESTRA SEÑORA. DEL PÓPULO ORA PRO NOBIS" /
(2 cordons) /
(garlanda de triangles invertits)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (creu)
(06) "MUCHOS AÑOS VIRGEN PURA, / ESTUVISTEIS ESCONDIDA / EN UNA PARED METIDA / QUE ENCUBRIÓ VUESTRA HERMOSURA / MAS DESPUÉS DE AUSENCIA TANTA / OS DESCUBRIERON, AURORA, / SEDNOS SIEMPRE INTERCESORA, / VIRGEN DEL PÓPULO SANTA." / "QUART DE LES VALLS AÑO 2007"
(09) (marca de fàbrica monotip) "HERMANOS PORTILLA / CA / GAJANO CANTABRIA" / (2 pardals) / " # Abel Portilla # / Me fecit (peixet) / Nº 113" (incís, manuscrit)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Truja de fusta d'iroco realitzada per Portilla amb plantilla d'Electrorecamp SL
Estat actual L'electromall pica un poc baix, amb cert perill de trencament de la campana.
La cadireta del motor d'impulsos està ubicada perpendicularment baix de la roda, per la qual cosa no actua, i acabarà trencant, en curt terme, les potes del motor.
La campana està molt pesada, és a dir molt desequilibrada, la qual cosa dificulta el seu toc, tant manual com mecànic. Per esta causa, i degut al mal estat de conservació del campanar, no és recomanable el seu volteig, ni manual ni mecànic, fins la restauració del campanar.
L'electromall i el motor no estan ubicats al mateix costat, preferentment el costat esquerre, com es recomana en la normativa de subvencions de la Generalitat Valenciana. Tampoc està la campana dotada d'elements per al toc manual (ballesta o argolla en la truja, al menys per iniciar el volteig; anella al batall per al repic).
Els eixos tenen una placa per baix, que impedeix la seua regulació.
El batall, amb canya de fusta, deu rebotar més de l'habitual. Probablement l'únic avantatge de la campana excessivament descompensada siga que el rebot quede limitat, però no és una solució recomanable. Tampoc el batall està dotat de cables de seguretat, per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
La roda de volteig porta dents que es van enganxant a la cadena. Es tracta d'una tecnologia superada i substituïda per una banda adhesiva en la roda, que evita els bots de la cadena, els cops i els sorolls.
La campana està poc encastada en el braç de fusta, la qual cosa augmenta la inseguretat i sobre tot el pes relatiu respecte a la truja o contrapés.
La ubicació de les dues campanes noves no és l'habitual (una front a l'altra), i en conseqüència tocaven la una en l'altra en el moment del muntatge, per la qual cosa fou necessari serrar la truja, augmentat així el dèficit del contrapés.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic PORTILLA (09) motor impulsos Movotron de CLOCK-O-MATIC
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (18-09-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-09-2008
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF