Santa Maria de les Victòries (4) - Catedral de la Purificació de la Mare de Déu - CIUTADELLA (BALEARS)

(Referència 671)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre (en cm) 125
  Altura del bronze 84
  Vora 14
  Pes aproximat (en quilos) 1131
  FonedorMANCLÚS, SALVADOR
  Any fosa 1980
  Descripció La campana té una senzilla epigrafia, segurament procedent en part de campana anterior.
  En la part superior posa "SANTA MARIA DE LAS VICTORIAS" i baix hi ha una garlanda amb medalles i diversos símbols, disposats aleatòriament: anagrama de Crist (XP), anagrama de Jesús (JHS), monograma de Maria (MA), i altres, habituals en aquesta foneria.
  En el mig, a la part exterior, està la marca de fàbrica, inhabitualment escrita en lletres en compte d'utilitzar un segell. Hi posa "FUNDICION DE SALVADOR MANCLUS C. INDUSTRIA. 37 VALENCIA" on cal interpretar C. com "CALLE"
  A la part interior hi ha una gran creu i als dos costats posa "CRISTUS" + "VINCT" mentre que al peu hi ha "ABRIL 1.941 REFUNDIDA EN 1.980" La puntuació per als anys (no normativa) és habitual en aquesta foneria. La inscripció llatina hauria de ser escrita "CHRISTUS VINCIT", que podem traduir com EL CRIST VENÇ, sol formar part d'una frase molt més llarg, que procedeix de les anomenades aclamacions carolines, utilitzades en el segle VIII a França i molt posteriorment utilitzades com himne oficial de Radio Vaticana en el segle XX.
  Terç (T) (2 cordons) /
  (06) "SANTA MARIA DE LAS VICTORIAS" [CH4.5] /
  (4 cordons) /
  (garlanda amb medalles i diversos símbols, disposats aleatòriament: anagrama de Crist (XP), anagrama de Jesús (JHS), monograma de Maria (MA), i altres, habituals en aquesta foneria)
  Mig (M) (00) (marca de fàbrica "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 37 / VALENCIA"
  (06) "CRISTUS" (creu de 32 x 20) "VINCIT" /
  "ABRIL 1.941 / REFUNDIDA EN 1.980" [tots els caràcters CH3]
  Mig peu (MP) (4 cordons)
  Prima Reb 4 -39
  Hum Re 3 +13
  Tercera Fa 4 -46
  Quinta Lab 4 +41
  Octava Re 5 -14
  Tocs tradicionals de campanes El toc de queda a les 21:00 l'hivern i a les 22:00 a l'estiu. És un toc cada 20 segons, fins a un total de 24 tocs.
  El toc de missa es fa un quart d'hora abans de cada missa. Són 40 tocs molt seguits de la campana grossa, "Santa Maria", els dies feiners.
  També participa en diversos tocs: toc de mort amb les tres altres campanes, amb l'electromall i volteig també amb les altres quatre per a les festes majors i extraordinàries.
  Tocs actuals de campanes No pot tocar degut a les condicions de conservació.
  Truja Ferro MANCLÚS vella
  Estat anterior En 1992 la campana, molt bruta, tenia el motor continu de volteig així com un electromall trifàsic.
  Estat actual Hi ha una reixa a manera de balcó per l'exterior de la finestra, probablement per a protegir els campaners. Degut a l'alçada del jou de ferro (més elevat que el de fusta) la reixa ha degut ser retallada per que passi el jou.
  Campana molt bruta per excrements de coloms.
  Els ferratges que uneixen la campana al jou estan molt rovellats.
  L'electromall picava una mica baix. El suport de l'antic electromall trifàsic no està desmuntat, i tampoc està instal·lat l'electromall nou.
  Batall molt rovellat amb un sol cable de seguretat. Marques de l'altre cable en la campana.
  Campana mal orientada (la creu cap a dins).
  Mecanismes de toc (03) motor de vol d'impulsos
  Intervencions Substitució en 1980 de les instal·lacions anteriors per una mecanització MANCLÚS amb jous de ferro, motors continus i electromalls trifàsics.
  Posteriorment es va canviar l'electromall per un altre monofàsic, de resposta més ràpida i de menor grandària (posteriorment desmuntat) així com el motor de volteig continu per un altre d'impulsos, probablement sense frenada.
  Actuacions urgents La campana no deu tocar-se, en les condicions actuals, per cap pretext.
  Propostes La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
  Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques tradicionals, que determinin la seva forma tradicional de tocar.
  La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti el volteig en els dos sentits, per crear una major diversitat sonora. També serà dotada d'electromall per els senyals de difunts. Aquest motor i la seva roda corresponent així com l'electromall s'instal·laran a les 09, de manera que no impedisquen possibles tocs manuals.
  Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada per assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seva caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege en trencar-se, i que els cables tampoc danyin el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser prou elàstica de manera que el batall no reboti.
  La campana haurà d'orientar-se a la manera tradicional, és a dir amb la creu cap a fora.
  Els ferratges utilitzats han de ser necessàriament d'acer inoxidable, degut a la proximitat de la mar.
  Com és més que probable que el jou de fusta sigui més curt que l'actual, la reixa exterior de seguretat es podrà reposar fins al seu nivell original.
  Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
  • AÑÓN PASCUAL, Gerardo (30-09-1992)
  • BARBER MOLL, Antoni [Les campanes de la Catedral de Menorca] (14-02-2003)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (14-09-2007)
  Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-10-2016
  41 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 22 Usuaris: 1 - alepuz