Mare de Déu de l´Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - RIBA-ROJA DE TÚRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6739)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 108
Pes aproximat 729
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2007
Descripció Al terç trobem primerament l'advocació a la que es dedica la campana: "# NTRA. SRA. DE LA ASUNCION #", que és la titular del temple parroquial. Al mig continua amb aquesta inscripció: "ALABO A DIOS, REUNO AL PUEBLO / CONGREGO AL CLERO, LLORO A LOS DIFUNTOS / AHUYENTO LA PESTE Y REALZO LAS FIESTAS / RIBARROJA DE TURIA / AÑO 2007". La primera part té le seu origen en les denominades "sis expressions santes o adecuades de les campanes", unes inscripcions habituals que destaquen els usos i funcions de les campanes com a element litúrgic. Baix d'aquestes està el nom del poble i la data de fundició. Finalment trobem la marca del instal·lador: "MANCLUS", ja que els fonedors són els Hnos. Portilla de Gajano (Santander)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# NTRA. SRA. DE LA ASUNCION #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Creu)
(06) "ALABO A DIOS, REUNO AL PUEBLO / CONGREGO AL CLERO, LLORO A LOS DIFUNTOS / AHUYENTO LA PESTE Y REALZO LAS FIESTAS / RIBARROJA DE TURIA / AÑO 2007"
(09) (marca del instal·lador) "MANCLUS"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Sembla que volteja diàriament al final de la missa.
Truja fusta Manclús nova
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, i instal·lada amb truja de fusta. Sembla que malgrat el contrapés que porta al capçal de la truja encara li falta un poc. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i dos electromall, sent recomanable que tan sols comptara amb un.
Mecanismes de toc (03) electromall i motor vol impulsos, (09) electromall
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una anterior, feta en 1971 als tallers de la casa Manclús de València. Tot i que la marca de fàbrica indica MANCLÚS es tracta d'una campana fosa per la casa Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) en l'any 2007 i que va ser instal·lada per Industrias Manclús per substituir a l'anterior que es va trencar en 2006. El cost econòmic va ser de 17.235,64 €. A data de gener de 2008 s´ha pagat 9.692, 82 €. i queda per pagar 7.542,82 €. (Informació del “boletín 1103 bis”, de la Parròquia).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

 • CALATAYUD, José Vicente (05-01-2008)
 • SÁNCHEZ RAMÓN, Ignacio (22-06-2008)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (22-06-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2014
30 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF