Maria Bàrbara (13) - Catedral Metropolitana i Primada de Santa Tecla - TARRAGONA - CATALUNYA

(Referència 697)
Arxiu sonor de la campana

Localització espadanya
Diàmetre 52
Altura del bronze 47
Vora 7
Pes aproximat 81
FonedorMESTRES, JAUME (REUS)
Any fosa 1772
Descripció En la part alta hi figura la següent inscripció "TOTA PVLCRA ES MARIA & MACVLA NON ES IN TE" , que es pot llegir com PURÍSSIMA SOU MARIA I NO HI HA CAP TACA EN VOS. Al mig, en la banda exterior hi figura una creu i als peus "ANY 1772" A la dreta imatges de Sant Pere i Sant Miquel i a la banda interna la Puríssima. A l'esquerre Sant Antoni de Pàdua i Sant Domènec. Finalment, a la banda interior baixa hi figura la marca de fàbrica, voltant a Sant Jaume matamoros "ME + FESIT + JAVME + MESTRES + CAMPANE + DE + REVS + ". Epigrafia molt decorada en cadascuna de les lletres.
Terç (T) 2 cordons / " # TOTA PVLCRA ES MARIA & MACVLA NON ES IN TE" [CH3] (& invertida) / 2 cordons
Mig (M) (00)"ANY (creu amb pedestal) 1772" [CH3] (relleus de 9 x 5,5) (01) (Sant Pere) (04) (Sant Miquel) (06) (Immaculada) (07) (Sant Antoni de Pàdua) (09) (Sant Domènec)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica 12 x 12: Sant Jaime rodejat per la inscripció) "ME + FESIT + JAVME + MESTRES + CAMPANE + DE + REVS + " [CH1] / 5 cordons
Peu 2 cordons
Prima Fa 5 +02
Hum Fa 4 -38
Tercera Lab 5 +47
Quinta Do 6 +48
Octava Fa# 6 -08
Tocs tradicionals de campanes La campana era tocada brandant-la, mitjançant una llarga corda unida al braç. Els topalls de ferro existents limitaven la oscil•lació de la campana fins a certa alçada.
Tocs actuals de campanes En desús.
Truja fusta
Estat anterior En 1989 la campana es trobava en el mateix estat actual
Estat actual El conjunt es troba abandonat i en desús.

La campana pateix diversos problemes greus de conservació. Per una banda, i degut al fals escàndol causat per la neteja de la campana Assumpta, fou netejada de manera superficial, conservant diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta de les imatges, i probablement afecten al seu so.

Per altra banda la campana no ha vist modificat cap element de la seva instal•lació (jou de fusta, braç, ferratges) que són de gran interès i estan molt més afectats que en la resta de campanes, per trobar-s'hi pràcticament a la intempèrie.

De qualsevol manera la campana i el jou de fusta i pedra formen una unitat cultural inseparable. En conseqüencia qualsevol actuació ha de conservar ambdues peces, no admetent-se de cap manera la possibilitat de truncar el jou per facilitar-ne el seu moviment.

Mecanismes de toc Palanca de fusta per tocar des de baix amb una barra de ferro que travesa el recorregut per impedir que volte
Propostes Caldria trobar un ús per a la campana, que justificaria la seva restauració, i fins i tot la seva mecanització.

En qualsevol cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió, com l'utilitzat en la campana Assumpta. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel jou de fusta, ferro i pedra.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Primera documentació de la campana:
 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (20/07/1989)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 17-12-2016
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2019
  Convertir a PDF