Campana de les hores (C) - Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA - CATALUNYA

(Referència 698)
Arxiu sonor de la campana

Localització terrassa
Diàmetre 81
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 308
FonedorMESTRES, JOSEP (CALAF)
Any fosa 1820
Descripció En la part alta figura la següent inscripció llatina i catalana "AFVLGVRE ET TEMPESTATE LIBERANOS DOMINE. M FEV J.PH MESTRES DE CALAF. A.N I820" que vol dir ALLIBEREU-NOS SENYOR DELS LLAMPS I DE LES TEMPESTES. EM FEU JOSEP MESTRES DE CALAF ANY 1820.

Per baix hi ha a la part exterior una Mare de Déu amb Nen damunt dels quals està escrit "IESVS # MARIA", a la dreta Santa Bàrbara, per dins una custòdia i a l'esquerra Sant Pere com a Papa.

Espatlla (H) cordó
Terç (T) (garlanda) / cordó / "AFVLGVRE ET TEMPESTATE LIBERANOS DOMINE. M FEV J.PH MESTRES DE CALAF. A.N I820" / cordó / cordó
Mig (M) (00) (Mare de Déu amb Nen damunt dels quals hi posa "IESVS # MARIA") (03) (Santa Bàrbera) (06) (custòdia) (09) (Sant Pere com a Papa) / (garlanda vegetal)
Mig peu (MP) cordó / 3 cordons / cordó
Peu 2 cordons
Prima Do 4 -27
Hum Fa 3 -36
Tercera Sib 4 -36
Quinta Do 5 -44
Octava Reb 5 +08
Tocs tradicionals de campanes Toc de les hores del rellotge.
Tocs actuals de campanes Toc de les hores del rellotge.
Truja Biga de ferro
Estat anterior En 1989 es trobava penjada d'unes barres de ferro recolzades sobre l'estructura metàl•lica de les campanes dels quarts i un pilar de rajoles.
Estat actual La campana es troba penjada d'una barra de ferro recolzada sobre l'estructura metàl•lica de les campanes dels quarts i una biga vertical també de metall.

Mal orientada: la custòdia (que fa de creu) cap a dins.

Mecanismes de toc electromall
Intervencions Canvi d'estructura metàl•lica durant les obres de restauració del campanar, reubicant el conjunt sobre una nova terrassa, que substitueix a l'anterior teulada. Les campanes han sigut dotades de sengles electromalls, deixant fora d'us els malls externs per gravetat, encara existents.
Propostes Caldria valorar la possibilitat de reubicar les tres campanes dintre l'estructura metàl•lica, de manera que quedàssin una damunt de l'altra, donant així una imatge molt més neta del campanar.

Igualment cal restaurar el mall històric, i dotar-lo d'un motor que tire per fer-la sonar, recuperant així la sonoritat històrica del conjunt.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual d'inclusió en l'Inventari General de Béns Mobles de la campana, el seu suport i la forma de tocar-la, degut a l'interès del conjunt.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Documentació de la campana:

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (13/07/1989)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 07-02-2017
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 17-12-2018
  Convertir a PDF