Maria Auxiliadora (2) - Parròquia de Sant Sebastià Màrtir - SAGRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 702)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 207
FonedorDÍEZ SANTAMARÍA, MOISÉS
Any fosa 1929
Descripció La campana té a l'espatlla quatre fulles d'acant en els quatre punts centrals de la campana. Seguidament, al terç, disposa d'aquesta inscripció: "MARIA AUXILIADORA MOISES DIEZ PALENCIA AÑO 1929". El text indica l'advocació a la qual està dedicada (teòricament), la foneria, el lloc on aquesta estava situada i l'any de fosa. També al terç presenta una garlanda amb motius eucarístics i elements religiosos. Al mig disposa del número de sèrie, una xifra que presenten habitualment les campanes de Moisés Díez: "3133". També té una imatge de Maria Auxiliadora i una cartel·la amb aquesta inscripció: "MARIA AUXILIADORA". Finalment, disposa d'altra inscripció al mig peu, aquesta incisa: "SAN SEBASTIAN / SAGRA 31 MARZO 1929.
Espatlla (H) (4 fulles d'acant en els quatre punts centrals de la campana)
Terç (T)
(cordó) /
"MARIA AUXILIADORA MOISES DIEZ PALENCIA AÑO 1929" /
(cordó) /
(garlanda amb motius vegetals) /
(cordó) /
(garlanda amb motius eucarístics i elements religiosos)
Mig (M) (00) "3133"
(06) (Maria Auxiliadora rodejada d'una cartel·la) "MARIA AUXILIADORA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (06) "SAN SEBASTIAN / SAGRA 31 MARZO 1929." (Incís) /
(beta ampla)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual i volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original Abans de la mecanització dels anys 80 tenia una truja de ferro de perfil típic de la foneria de Moisés Díez i una maça horària exterior amb la qual s'interpretaven els tocs horaris.
Estat anterior L'any 1994 disposava encara del martell de les hores mecànic, però aquest estava en desús i tenia també un electromartell trifàsic.
Estat actual La campana no té anses des del principi. Probablement estava destinada, inicialment, a ser exclusivament campana del rellotge. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la truja anterior per altra de ferro fabricada per als seus tallers i la mecanitzaren amb motor de vol continu, mig vol i electromall trifàsic. Aquest últim mecanisme s'ha canviat posteriorment per un nou de tipus monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (09-07-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-08-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2022
  Convertir a PDF