Joan de Mata (2) - Església de la Mare de Déu del Remei i la Santíssima Trinitat- El Remei - LLÍRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 71)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 57
Vora 7
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció Les anses de la campana són simples i en el terç hi ha dos grups de dos cordons. Entre ells apareix aquesta inscripció que té el nom dels padrins: "✱ ME APADRINARON D. M. CANTO ALCOCER Y DA. I. MONTESINOS LEON". Seguidament, presenta en el mig una creu llatina, l'anagrama de Jesús i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "JUAN / DE / MATA". També en aquest espai disposa de la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". En el mig peu presenta dos grups de dos cordons i entre ells esta inscripció: "COFRADIA DE NTRA. SRA. DEL REMEDIO DE LIRIA AÑO 1948 ✱". Per davall del segon grup de cordons hi ha altra inscripció, aquesta incisa: "COSTEADA POR SUS PADRINOS". Finalment, disposa de dos cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ME APADRINARON D. M. CANTO ALCOCER Y DA. I. MONTESINOS LEON"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (anagrama de Jesús)
(06) "JUAN / DE / MATA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"COFRADIA DE NTRA. SRA. DEL REMEDIO DE LIRIA AÑO 1948 ✱"
(2 cordons)
(06) "COSTEADA POR SUS PADRINOS"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original L'any 1975 es va documentar la instal·lació tradicional de la campana. Aquesta tenia una truja de fusta i formigó, típica dels anys 40 del segle XX.
Estat anterior L'any 1993 es va documentar amb la truja i accessoris previs a la restauració. El braç d'aquesta era de ferro, mentre que el capçal ho era de fusta. A més, estava mecanitzada amb motor de vol continu (francés Himel motor Leroy-Sommer).
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada amb truja de fusta de 2001 Técnica y Artesanía a una de les finestres de la sala de campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Presenta batall lligat i dotat de cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions Mecanitzada després de l'any 1975. La truja de fusta original es va canviar per altra que tenia el braç de ferro i el capçal de fusta, dotant també a la campana amb un motor de vol continu. Va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía, S.L. El bronze es va netejar i dotar de nova truja de fusta. Finalment, va quedar ubicada a la seua finestra habitual, instal·lada amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Instal•lada a la sala de campanes en (03)

Autors de la documentació

 • LLOP LLUCH, Francisco José (03-08-1975)
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (21-09-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (30-07-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-02-2023
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-06-2023
  Convertir a PDF